Dugovanja

Sarajevo u petak u podne ostaje bez plina

Vijesti / Flash | 14. 08. 2014. u 18:06 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BH Gas je donio odluku da obustavi isporuku plina poduzeću Sarajevogas u petak, 15. kolovoza u podne, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz BH Plina je priopćeno da Sarajevogas još uvijek duguje BH Gasu blizu 47 milijuna KM, iako je Vlada Kantona Sarajevo još 27. lipnja dala suglasnost da će kreditnim zaduženjem poduzeća Sarajevogas i Toplane Sarajevo taj dug smanjiti za 10 milijuna KM do polovice srpnja.

BH Gas je u posljednjih mjesec dana pregovorima sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Sarajevogasom i Toplanama Sarajevo tražio da se ubrzaju aktivnosti za realizaciju kredita. Za to vrijeme su se čak i uplate tekućih faktura iz Sarajevoplina smanjile i usporile do te mjere da je u kolovozu BH Gasu uplaćeno samo 0,2 posto od ukupnih potraživanja.

Tim povodom danas je u sjedištu BH Plina održan još jedan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Sarajevoplina i Toplana Sarajevo.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović i direktor Sarajevoplina Salih Selmanović tvrdili su da će sredstva od kreditnog zaduženja biti "operativna do kraja mjeseca“.

"Nakon što je direktor BH Plina Mirza Sendijarević na sastanku podsjetio na upozorenja iz Gazprom Exporta zbog neredovnih plaćanja, te da je BH-Gas primoran upotrijebiti kranju mjeru prema svojim dužnicima, a to je obustavljanje dotoka plina poduzeću Sarajevogas ministar Zlatko Petrović je napustio sastanak, priopćeno je iz BH Plina.

Usprkos ozbiljnim upozorenjima Gazprom Exporta da će zbog neredovnih plaćanja prekinuti isporuku plina Bosni i Hercegovini, Vlada Kantona Sarajevo još uvijek BH Gasu nije osigurala ključna sredstva. Navode da dug Sarajevoplina prema BH Gasu mora biti smanjen ispod 35 milijuna KM do početka sezone grijanja, što je minimalan uvjet da bi bilo omogućeno uredno snabdijevanje plinom. Vlada Kantona Sarajevo ne smije dozvoliti da građani i industrija ostanu bez plina.

Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo ranije su obavijestili građane Kantona Sarajevo da su u srijedu, 13. kolovoza u 12:43 sati iz BH Plina informirani da će potrošači ostati bez prirodnog plina 15. kolovoza u 12 sati, zbog neizmirenih oaveza.

Iz Ministarstva žele upoznati građane da su danas zatražili od BH Plina da odustane ili prolongira odluku o obustavi plina s obzirom na aktivnosti koje su poduzeli Kanton Sarajevo, Sarajevogas i Toplane za osiguravanje dodatnih kreditnih sredstava u minimalnom iznosu od 7 milijuna KM do kraja kolovoza, priopćili su iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

U istom aktu iskazana je spremnost za intenziviranje tekućeg plaćanja što bi omogućilo da do početka grijne sezone dug ne bude veći od 35 milijuna KM, a što je ranije bio zahtjev BH Plina.

Priopćeno je da će Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, Sarajevogas i Toplane u skladu sa ozbiljnošću situacije nastaviti provođenje svih potrebnih aktivnosti za kompletiranje potrebne dokumentacije radi dobijanja navedenih kreditnih sredstava, uključujući formu adekvatnih prijedloga koji će biti upućeni Vladi Kantona Sarajevo, kao i Skupštini čija je sjednica zakazana za 27. kolovoza, a kada se i očekuje odobrenje kreditnih sredstava.

Iz Ministarstva naglašavaju da ukoliko sutra, 15. kolovoza dođe do potpune obustave plina, očekuju njegovo ponovno uključenje početkom rujna ove godine.

Iz Sarajevoplina mole sve korisnike da poduzmu neophodne mjere u cilju osiguravanja funkcioniranja plinskih instalacija, kao i da se ponašaju u skladu sa mjerama koje će u tom slučaju izdati Sarajevogas.

Kopirati
Drag cursor here to close