Zagađenje

Sarajevo se guši u smogu, proglašeno stanje pripravnosti

Na mjernim stanicama lociranim na lokalitetima Vijećnice, Vogošće, Ilijaša, Otoke, Hadžića i Ilidže bilježe se prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3).
Vijesti / Flash | 27. 11. 2022. u 16:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu mjerenja koncentracija zagađujućih materija u zraku jučer i danas, kao i vremenske prognoze za naredna tri dana, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor primjene Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo zaključilo je da su se stekli uvjeti za proglašenje epizode "Pripravnost" za područje Kantona Sarajevo.

Na mjernim stanicama lociranim na lokalitetima Vijećnice, Vogošće, Ilijaša, Otoke, Hadžića i Ilidže bilježe se prekoračenja granične vrijednosti za PM10 (50µg/m3).

Najavljene kišne padavine slabijeg intenziteta, tijekom dana, neće značajnije utjecati na poboljšanje kvaliteta zraka. Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda i u naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, s mogućnošću temperaturne inverzije u jutarnjim i večernjim satima i vjetrom vrlo slabog intenziteta, koja neće pogodovati kvalitetu zraka.

Pripravnost

U epizodi "Pripravnost" poduzima se niz mjera, a jedna od njih je u zoni A, općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, ispod 700 metara nadmorske visine zabranjeno kretanje automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju MUP-a.

U svim zonama intenzivira se čišćenje i pranje cesta s primjenom mokrog postupka kalcij-kloridom, pojačava inspekcijski nadzor nad gradilištima, apelira na stanovništvo da smanji broj vozila u prometu korištenjem jednog vozila za više osoba te smanjuju temperature za minimalno dva stupnja Celzijusa na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije s Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti.

Podsjeća se da je kažnjivo odlaganje vrelog pepela u kontejnere za komunalni otpad, kao i da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru. Kažnjivo je i svako spaljivanje otpada u kućanstvima, te se poziva da u slučaju sumnje takva nedozvoljena postupanja prijavi na eko-telefon 033/660-000 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona.

Upozorenje - djecu ne držati na otvorenom

Upozoravaju se ustanove školskog i predškolskog odgoja i obrazovanja da djeca ne borave na otvorenom prostoru van zgrade za vrijeme velikih i malih odmora, kao i da se časovi tjelesnog odgoja ne odvijaju u dvorištima škola.

Pozivaju se pravne osobe da u ovisnosti od svojih mogućnosti pomjere početak radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih prometnica;

Tijekom trajanja ove epizode zagađenja zraka, iz Zavoda za javno zdravstvo KS preporučuju rizičnim grupama stanovništva-trudnicama, djeci, starijim osobama, te kroničnim bolesnicima s plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da reduciraju kretanje i boravak vani, a ako je to neophodno, da koriste maske za aerozagađenje.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Kopirati
Drag cursor here to close