Raspisivanje izbora

Šantić: Izbori u Mostaru ne ovise o Središnjoj izbornoj komisiji

Vijesti / Flash | 15. 04. 2016. u 07:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Središnje izborne komisije Ahmet Šantić izjavio je da će na lokalnim izborima u BiH, koji trebaju biti održani 2. listopada, biti primijenjena sva zakonska rješenja koja do 4. svibnja, kada će izbori biti raspisani, usvoji Parlamentarna skupština BiH.

"U skladu sa važećim odredbama Izbornog zakona BiH, SIP za predstojeće izbore priprema potrebne podzakonske akte", rekao je Šantić Srni i dodao da će u te akte biti ugrađene sve izmjene i dopune Izbornog zakona koje do raspisivanja izbora usvoji parlament BiH.

Prijedlozi za Mostar

On je naveo da bi sjednice domova Parlamentarne skupštine BiH trebalo da budu održane 27. travnja.

"Na tim sjednicama trebalo bi da se nađu izmjene Izbornog zakona koje je pripremila Interresorna radna grupa, ali, eventualno, i prijedlozi za grad Mostar", dodao je Šantić.

On je istakao da rješavanje pitanja održavanja izbora za grad Mostar ne ovisi od SIP-a, kao i da će Komisija 4. svibnja donijeti odluku o raspisivanju izbora u jedinicama lokalne samouprave za koje nema smetnji, piše Srna.

Šantić je precizirao da će izbori, kako je regulirano Izbornim zakonom i drugim aktima, biti raspisani za općinska vijeća odnosno skupštine općina, gradska vijeća, skupštine gradova, općinske načelnike odnosno gradonačelnike.

Prema njegovim riječima, odluka o raspisivanju lokalnih izbora sadržavat će ukupan broj vijećnika, u skladu s odredbama Izbornog zakona, odnosno, statuta jedinica lokalne samouprave, uključujući i mjesta koja su statutima pojedinih općina osigurala za pripadnike nacionalnih manjina.

Izbori će koštati oko 8 milijuna KM

Šantić je naveo da je SIP već započeo aktivnosti u vezi s održavanjem izbora, poput raspisivanja natječaja za tiskanje izbornih listića i provođenje drugih logističkih radnji.

"Provođenje izbora koštat će oko osam milijuna KM, od čega će četiri biti osigurana iz proračuna BiH, a četiri iz općinskih proračuna", rekao je Šantić i pozvao jedinice lokalne samouprave koje to još nisu uradile da osigurale potrebna sredstva kojima se, uglavnom, financira izborna administracija – lokalne izborne komisije i birački odbori.

On je dodao da će i ove godine biti moguće glasati u inozemstvu, kao i putem pošte, mobilnih timova, na nepotvrđenim glasačkim listićima i u odsustvu.

Šantić je podsjetio da će 3. svibnja u ponoć biti zaključen birački spisak, te da na to posebnu pažnju treba da obrate politički subjekti, jer će pravo da se kandidiraju imati samo kandidati koji zaključno sa navedenim datumom budu imali prijavljeno prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se žele kandidirati.

Kopirati
Drag cursor here to close