Ključ

Sanica: Provalija se širi

Vijesti / Flash | 18. 11. 2013. u 13:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović, zajedno s načelnikom Sektora za planiranje i prevenciju Kantonalnog stožera Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (CZ USK) Muhamedom Pečenkovićem, obišao je danas lokalitet jezera u Sanici kod Ključa, koje je u petak presušilo i nestalo.

Ostala je provalija, koja se stalno širi i tijekom vikenda je dostigla, prema procjenama Stožera CZ općine Ključ, dimenzije od dvadeset metara dubine i promjera pedeset metara.

Poniranjem tla presječen je vodovod, koji je napajao Gornju Sanicu pitkom vodom, ali brzom intervencijom komunalnog poduzeća vodovod je prespojen i stanovništvu je omogućeno neometano snabdijevanje pitkom vodom.

- Stanje se stabilizira, a najvažnije je da je riješen problem snabdijevanja vodom - rekao je načelnik Zukanović dodajući da su nadležni organi obaviješteni, te se čeka mišljenje struke o uzrocima ovog prirodnog fenomena.

Ovo nije prvi slučaj poniranja tla u ovoj ključkoj mjesnoj zajednici, jer se slično dogodilo i 2010. godine.

- Ovo se inače događa u kraškim područjima, a u narodu se zove ponikve ili vrtača. Radi se o tektonskim poremećajima, zbog čega dolazi do propadanja tla, kod nas, u zemljama u okruženju, ali i svjetu - pojasnio je Pečenković.

Kopirati
Drag cursor here to close