Jednoglasno

Sanela Gorušanović-Butigan privremena predsjednica VSTV-a

Na današnjoj sjednici VSTV-a jednoglasno je usvojen prijedlog da Sanela Gorušanović-Butigan predstavlja VSTV nakon što je Milan Tegeltija podnio ostavku.
Vijesti / Flash | 16. 12. 2020. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sanela Gorušanović-Butigan izabrana je kao ovalaštena osoba koja će predstavljati Visoko sudsko i tužiiteljsko vijeće (VSTV) do izbora novog predsjednika.

Na današnjoj sjednici VSTV-a jednoglasno je usvojen prijedlog da Sanela Gorušanović-Butigan predstavlja VSTV nakon što je Milan Tegeltija podnio ostavku, piše N1.

Butigan, kakopiše Srna, se izjašnjava kao Hrvatica, pa je njenim izborom zadovoljena i nacionalna struktura čelnika VSTS-a, budući da se predsjednik ovog tijela Milan Tegeltija izjašnjava kao Srbin, a potpredsjednik Jadranka Lokmić Misirača kao Bošnjakinja.

Sanela Gorušanović-Butigan rođena je u Sarajevu 1974. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1998. godine.

Pripravnički staž je obavila na Općinskom sudu II Sarajevo u periodu od 1999. do 2001. godine, a pravosudni ispit položila u junu 2001. godine pred Komisijom Federalnog ministarstva pravde.

Kao stručna suradnica Općinskog suda u Sarajevu je radila od rujna 2001. do ožujka 2007. godine.

Za suca Općinskog suda u Sarajevu je imenovana u ožujku 2007. godine, gdje u kontinuitetu do danas radi na parničnom odjeljenju. Paralelno obavlja i dužnost zemljišno - knjižnog sudije u Zemljišno - knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu, piše N1.

Predavač i sudionik većeg broja seminara, savjetovanja i konferencija u oblasti primjene Zakona o zaštiti od klevete i člana 10. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, te međunarodnim projektima pod pokroviteljstvom VSTV-a BiH.

Za člana VSTV-a BiH izbrana je u lipnju 2020. godine iz reda sudaca kantonalnih i općinskih sudova Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sjednici VSTV-a BiH održanoj 24.6.2020. godine izabrana je za potpredsjednicu VSTV-a BiH.

Podsjetimo, nakon što su članovi VSTV-a izglasovali zaključak kojem se od Milana Tegeltije traži da danas preda pismenu ostavku, on ju je podnio Pravnoj službi.

Munib Halilović - Novi federalni tužitelj

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine danas je u nastavku zasjedanja imenovalo Muniba Halilovića na poziciju glavnog federalnog tužitelja Tužiteljstva Federacije BiH.

Radi se o prvorangiranom kandidatu za tu funkciju, a za čije je imenovanje glasalo deset članova VSTV-a BiH.

Njegovom imenovanju prethodilo je izlaganje programa rada pred članovima Vijeća.

Pored Halilovića, na sjednici je svoj program rada predstavio i Dubravko Čampara, drugorangirani kandidat za funkciju glavnog federalnog tužitelja.

Inače, pozicija glavnog federalnog tužitelja ostala je upražnjena nakon odlaska u penziju Zdravka Kneževića, nakon koga je za v.d. glavnog federalnog tužitelja imenovan Tihomir Jurko.

Kopirati
Drag cursor here to close