Bez dokaza

Sanader ustraje da je osuđen na temelju lažnih iskaza

Vijesti / Flash | 07. 04. 2017. u 10:47 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši premijer Ivo Sanader kazao je u petak da je presuda u slučaju Planinska kojom je nepravomoćno kažnjen na 4,5 godine zatvora, kao i njegovi raniji slučajevim, bazirana na lažnim iskazima osoba koje su za njegovo terećenje dobili povlastice, odnosno "guljenje krumpira".

Nakon četiri godine suđenja Sanader je nepravomoćno osuđen zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Izlazeći iz zgrade suda Sanader je kazao da je presuda donesena bez dokaza, "osim lažnih izjava lažnih svjedoka koji su ucijenjeni od Uskoka".

"To smo već vidjeli s Čobankovićem, danas smo vidjeli s Fiolićem" kazao je Sanader, dodajući da je riječ o osobama koje su "za dogovor da njega terete bez ikakvih dokaza" dobili povlastice - "guljenje krumpira".

"Idemo dalje, žalit ćemo se i uvjeren sam da će naši dokazi i činjenice koje smo iznijeli ja u obrani, a moji odvjetnici u završnim riječima imati veću težinu nego ovo što je govorio Fiolić", dodao je Sanader. Visinu kazne nije želio komentirati, ali je izrazio uvjerenje da će više sudske instance koje će odlučivati o žalbi "imati više razumijevanja".

Prodanović: Pred ovim sudom Sanader očito nema šanse

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da presuda "nije previše iznenađujuća jer pred ovim sudom gospodin Sanader očito nema šanse". "Sva sreća da postoji viši sud", dodao je Prodanović koji nije želio govoriti koje to okolnosti na zagrebačkom Županijskom sudu Sanaderu ne idu u prilog.

Uskokov tužitelj Tonči Petković kazao je da je zadovoljan presudom, ali ne i visinom Sanaderove kazne, na koju će se žaliti.

Mladen Mlinarević, koji je kao i Fiolić osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti društveno korisnim radom, također je najavio žalbu, dodajući da u presudi nema "niti jedan valjani dokaz".

Fiolićev odvjetnik Branko Šerić kazao je da je zadovoljan što je sud prihvatio prijedlog Uskoka da se Fioliću izrekne godina dana zatvora uz zamjenu radom za opće dobro.

"Fiolić je i zaslužio takav tretman s obzirom da je on najviše stradao", kazao je Šerić dodajući da će nakon pismenog obrazloženja presude vidjeti kako će se postaviti prema sudskoj odluci da zajedno sa Sanaderom namiri štetu državi. "Nema smisla da on plati više nego što je dao", kazao je Šerić, pojašnjavajući da je Fiolić Sanaderu već platio milijun eura i 10 milijuna kuna.

Osim što solidarno moraju namiriti štetu koja je kupoprodajom zgrade u Planinskoj nastala za državni proračun Sanader mora vratiti i preko 17 milijuna kuna mita koje mu je Fiolić, po vlastitom priznanju, donio u kutiji za hrenovke.

Sud: Zbog vlastitih interesa Sanader izigrao odgovornost prema glasačima

Obrazlažući presudu sutkinja Jasna Smiljanić kazala je da je tijekom suđenja nedvojbeno utvrđeno da je Sanader, zbog vlastite koristi, osigurao da Vlada da suglasnost za kupnju zgrade u Planinskoj, znajući da je cijena veća od tržišne. Dokazano je, dodala je, i da je članovima Vlade prezentirao da je to u intersu države te da za presudu nije bilo odlučno što nije bio na sjednici Vlade kada se sporna odluka donosila ili što ju nije potpisao.

Kazala je i da je sud prihvatio Fiolićevo priznanje "jer se poklapa s drugim dokazima", kao i Čobankvićevo iako ono nije bilo dostatno da se odluka temelji samo na njemu.

Sutkinja je zaključila kako je Sanaderova moralna i politička odgovornost u ovom slučaju neupitna te da je svojim ponašanjem, odnosno stavljanjem privatnih interesa ispred državnih, izigrao odgovornost prema glasačima i poreznim obveznicima.

Do današnje nepravomoćne presude Sanader koji je suočen s nizom uglavnom korupcijskih optužnica nije imao ni jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu jer je Ustavni sud na ljeto 2015. ukinuo presudu zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. Vrhovni sud potom je ukinuo i nepravomoćnu presudu te naložio novo suđenje u slučaju Fimi media, u kojoj je zbog korupcije ranije osuđena i Sanaderova bivša stranka HDZ.

Kopirati
Drag cursor here to close