To ima samo kod nas

Samo kod nas: Zaposleni u sudu koji ih je osudio

U toj instituciji kažu da uvjetne kazne nisu prepreka osuđenima da nastave raditi.
Vijesti / Flash | 29. 01. 2021. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Osnovnom sudu Brčko distrikta radi nekoliko osoba koje je taj sud osudio za različita kaznena djela. Među njima je asistentica operatera, koja je u međuvremenu aplicirala na poziciju tajnice predsjednika Suda. U toj instituciji kažu da uvjetne kazne nisu prepreka osuđenima da nastave raditi.

Vanja Oršulić, bivša zaposlenica Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta, osuđena je 2010. godine na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora zbog pronevjere u službi i falsificiranja službene isprave. U međuvremenu, zaposlena je u sudu koji ju je osudio.

''Nismo znali niti nas je tko upozoravao. Mislim da je njena uvjetna osuda i brisana. Postavlja se pitanje tko je taj tko može odavde vaditi to njoj eksponirati. Ona je osuđena za ono što je uradila'', kaže Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta.

Oršulić bez problema i dalje radi u Osnovnom sudu Brčko distrikta.

''Mislite li da to nemate i u Vladi i negdje drugdje. Naravno, ne pravdam to. Ali evidentno je da smo provjeravali i da nismo imali zakonsku osnovu osim te činjenice da mi nju diskreditiramo. Ona i dalje radi'',  dodaje Grčević.

Sudac Osnovnog suda Brčko distrikta Nedeljko Tabaković katastrofalnom ocjenjuje činjenicu da se u ovom sudu zaposle osobe koje su kazneno odgovarale i pravosnažno osuđene. Time se, ističe, nanosi šteta ugledu suda i gubi povjerenje građana.

Oršulić je, također, konkurirala na poziciju tajnice predsjednika suda. U sudu rade dva sudska izvršitelja koji su osuđeni. Branka Pančića Okružni sud u Banjoj Luci osudio je na godinu uvjetnog zatvora u slučaju "Balkan Investment banka". Protiv njega je potvrđena optužnica Republičkog javnog tužiteljstva RS-a, koje ga je optužilo za kazneno djelo zloupotrebe ovlaštenja u gospodarstvu, mjesec prije nego što je zaposlen na poziciju sudskog izvršitelja.

''Nisam imao taj podatak. Šta ja znam šta oni rade u Banjoj Luci. Nemamo mi sustav uvezan u tom smislu. Kako ne razumijete?'', pita Grčević.

''Kod Branka Pančića potvrđena je optužnica, a on se sutradan prima. Što više da se kaže tu, to je jasno kao dan'', naglašava Tabaković.

I Marko Vuković je sudski izvršitelj. Osuđen je na tri mjeseca zatvora. Priznao je kazneno djelo nasilje u obitelji, kazna zatvora mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 25 dana.

''On radi kao sudski izvršitelj. Ali u vrijeme kada smo ga mi zaposlili nije počinio kazneno djelo. Ti ljudi nisu počinili kaznena djela prije zaposlenja i tijekom natječaja'', tvrdi Grčević.

Tabaković kaže da očekuje hitnu reakciju VSTV-a i disciplinskog tužitelja.

A u sudu, ukoliko prvostupanjska kazna bude potvrđena, više neće raditi Aladin Biser, referent za unos podataka, koji je optužen zbog zlouporabe položaja.

''Tražio je neki novac itd. Presuda još nije pravosnažna. Mislim da je osuđen na sedam mjeseci zatvorske kazne'', navodi Grčević.

Bez problema u sudu kao vozač radi i Pančićev punac koji je osuđivan zbog nasilja u obitelji. Jesu li u ovim slučajevima prekršeni važeći zakonski propisi, konačnu riječ treba dati VSTV, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close