Zabranjen u Banja Luci

Salkić: Sastanak o referendumu u RS-u će bit održan u Srebrenici

Vijesti / Flash | 07. 09. 2016. u 14:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić potvrdio je da će, nakon što mu je zabranjeno da u Narodnoj skupštini RS-a u Banjoj Luci, 9. rujna održi sastanak s izabranim predstvanicima Bošnjaka u RS-u o najavljenom referendumu u RS-u, taj sastanak biti održan u Srebrenici.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare ponovio je da generalni tajnik Narodne skupštine RS-a Marko Aćić (DNS) nije odobrio korištenje sale entitetskog parlamenta i to bez ikakvog obrazloženja.

''Ovo je nastavak diskriminacije Bošnjaka koja se provodi u širem smislu u ovom entitetu'', rekao je Salkić i pozvao na promjenu stanja da bi svi konstitutivni narodi i svi građani, kao i njihovi izabrani predstavnici vlasti, mogli da ostvare jednaka prava u RS-u.

Smatra i da je opstrukcija u ovom slučaju "kap koja je prelila čašu i ostavit će posljedice".

''Nije moguće da imamo institucije samo za one koji isto misle i pripadaju istom narodu, a svi drugi građani, koji ne misle tako, a žive na ovom prostoru i plaćaju poreze i sve druge obaveze, nemaju ista prava, iako bi morali da imaju'', rekao je Salkić.

Najavio je da ovakvi postupci bošnjačke predstvanike vlasti neće obeshrabiti te da oni koji su pokušali sabotirati ovaj sastanak, neće u tome uspjeti, jer će biti održan u Srebrenici 9. rujna.

Na tom sastanku će biti zauzet stav Bošnjaka o tome koje će korake poduzimati, jer je to neophodno, imajući u vidu da aktualna vlast RS-a "ne odustaje od najavljenog antidaytonskog djelovanja - provođenja referenduma u RS-u o danu tog entiteta".

Podsjetio je da je njegov i ured drugog potpredsjednika na početku mandata iseljen iz Palače RS-a, gdje je sjedište predsjednika RS-a.

''Mislim da je za sve kriv Ustav ovog entiteta koji ne omogućava izabranim predstvanicima konstitutivnih naroda da ostvare svoja prava kao i samim građanima. Potpredsjednici ovog entiteta ne mogu učiniti gotovo ništa, kao ni potpredsjednici u Narodnoj skupštini, dok zastupnici u Vijeću naroda RS-a mogu pokrenuti samo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa, ali ne i da utječu na rješavanje problema građana koji su ih birali, imajući u vidu kako funkcionira Ustavni sud RS'', ekao je Salkić.

On je prije nekoliko dana u redovnoj proceduri, putem Tajništva Palače RS-a, zatražio na korištenje malu salu u Narodnoj skupštini RS-a kako bi održao sastanak s izabranim i imenovanim predstavnicima Bošnjaka na nivou entiteta, ali mu nije dozvoljeno korištenje tog prostora i sada je odlučeno da sastanak bude održan u Srebrenci.

Razgovorima bi trebali prisustvovati zastupnici Narodne skupštine, izaslanici u Vijeću naroda RS-a, načelnici i njihovi zamjenici, potpredsjednici skupština i odbornici lokalnih skupština te određeni broj istaknutih intelektualaca i predstavnici nevladinih organizacija.

 

''Ukoliko bi se dogodilo da Ustavni sud BiH na narednoj sjednici prihvati zahtjev Narodne skupštine RS-a za preispitivanje svoje odluke o neustavnosti 9. siječnja kao dana tog entiteta, pokazalo bi se da je politički pritisak iz RS-a i najavljeni referendum urodio plodom'', ocijenio je Salkić.

Ističući da je teško govoriti o tome da li će Ustavni sud BiH 17. rujna prihvatiti zahtjev Narodne skupštine RS-a za preispitivanje svoje odluke o Danu RS-a, Salkić je rekao da bi u tom slučaju "jedini dobitnik bio režim entiteta RS".

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a polovicom lipnja uputio je zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja se odnosi na 9. siječanj, Dan RS-a.

U tom dokumentu parlament RS-a "zahtijeva da Ustavni sud BiH prihvati zahtjev za preispitivanje odluke kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima RS-a te donose novu odluku, odnosno stavi izvan snage odluku od 26. studenog 2015., koju je donio nakon što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o praznicima RS-a".

 

Kopirati
Drag cursor here to close