Skretanje pozornosti

Salkić: Dodik u BiH želi stvoriti problem, jer samo kao takav može biti u fokusu

Vijesti / Flash | 03. 09. 2016. u 15:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ocijenio je aktualnu političku situaciju u BiH veoma ozbiljnom, te pozvao na odgovornost sve političke subjekte.

Kazao je i da je ključni faktor destabilizacije upravo najavljeni referendum u bh. entitetu RS i permanentna radikalizacija koju provode i podržavaju vlasti RS, na čelu s Miloradom Dodikom.

Salkić je, na političkoj tribini u Bratuncu, na kojoj je pred više stotina posjetitelja govorio o aktualnoj situaciji u BiH, iznio očekivanja da do referenduma neće doći, jer smatra da je međunarodna zajednica i sama svjesna opasnosti, te da će spriječiti njegovo održavanje, priopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

''Milorad Dodik referendumom uvlači u politički sukob sve domaće i strane faktore, želeći da među njima izazove nesporazume i suprotstavljene stavove. Dodik od BiH želi stvoriti veliki problem, jer samo kao takav može biti u fokusu'', smatra Salkić.

Ukoliko je stanje stabilno glasači će u listopadu, kako je naveo, pitati zašto je slaba ekonomija, zašto nema novca, zašto odlaze investitori.

''U vrijeme kada je ekonomija RS-a na koljenima, kada je uzdrman bankarski sustav, a društvu prijete štrajkovi, siromaštvo i bijeda, predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku preostaje jedino da pokuša dodatno radikalizirati društvo i destabilizirati BiH i na taj način skrenuti pozornost javnosti sa katastrofalnih posljedica svoje vladavine'', istaknuo je.

Hrabri nas,kazao je Salkić, mali zaokret koji se dogodio u Beogradu.

''Tražimo od Beograda da jasno kaže da je protiv referenduma, kao i protiv bilo koje političke inicijative i aktivnosti koji vodi de facto k destabilizaciji BiH i regije. Beograd ima obvezu da zauzme takav stav jer je Srbija potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ima veliku odgovornost za očuvanje mira. Beograd nosi hipoteku da je odgovoran za nesprječavanje genocida u Srebrenici i sa takvim povijesnim teretom rukovodstvo te zemlje se ne smije igrati i propustiti priliku da spriječi referendum i moguću eskalaciju'', kazao je Salkić.

Potpredsjednik RS-a pozvao je Bošnjake u cijeloj BiH, a posebno u Podrinju, da budu strpljivi i da čuvaju svoje političko, vjersko i nacionalno jedinstvo, te da grade multietničko društvo u kojem će svi imati podjednaka prava.

Bošnjaci u RS izloženi su, kazao je, već treće desetljeće diskriminaciji i stalnim kršenjima ljudskih prava.

''Vlasti bh. entiteta RS stvaraju mračno društvo u kojem vlada radikalna politika, koja ne priznaje slobode drugih naroda i religija, osim srpske i pravoslavne. U takvom ambijentu ni sami Srbi nisu slobodni i sretni. Bošnjacima se uskraćuju sva moguća prava. Ovo je jedino mjesto u Europi gdje se zabranjuje osnovno ljudsko pravo – pravo na jezik. Bošnjaci su neravnopravni pri zapošljavanju u policiju, u prosvjetu, u javne medije, u institucije... Pri tome Ustav nam nije ponudio mehanizme zaštite prava Bošnjaka kao konstitutivnoga naroda i sve se odluke donose preglasavanjem Bošnjaka'', kazao je.

Stoga je pozvao Narodnu skupštinu RS da poništi odluku o održavanju referenduma, a međunarodnu zajednicu, Ured visokog predstavnika i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira da stave van snage Zakon o referendumu, jer on je generator destabilizacije već nekoliko godina.

Također, pozvao je vlasti RS da naprave zaokret i prihvate Bošnjake kao partnere u izgradnji mira, ekonomije, budućnosti...

''Nažalost, do sada smo imali sasvim drugačiji odnos srpske politike koja je provodila uhićenja pretrese kuća, diskriminaciju i zastrašivanja. Takva politika morala je otići u sunovrat. Sada imamo priliku da vraćamo povjerenje. Podsjećam, politička situacija posljednjih tjedana izazvala je visoku dozu zabrinutosti kod Bošnjaka. Međutim, zabrinutost ne znači i strah. Mi smo odlučni da gradimo mir i društvo istih mogućnosti za sve, ali nećemo dopustiti nikada i nikome da gazi našu čast i da dijeli našu zemlju'', kazao je potpredsjednik Salkić.

Govoreći o 9. siječnju i odluci Ustavnog suda, rekao je da Bošnjaci ne mogu prihvatiti 9. Siječanj kao dan entiteta, jer je to pravoslavna slava i onda vrijeđa vjerske osjećaje drugih naroda.

Međutim, istaknuo je Salkić, Bošnjaci nemaju ništa protiv toga da se obilježava neki drugi dan kao Dan RS, ali pod uslovom da nije vezan za pravoslavni datum.

Kopirati
Drag cursor here to close