Promjene Ustava entiteta

Salkić: Bošnjake u RS-u nitko neće moći izbrisati gumicom

Naveo je da će Bosna i Hercegovina, kao i ranije, nadživjeti sve one ''koji je mrze''.
Vijesti / Flash | 20. 06. 2020. u 14:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjake u bh. entitetu RS nitko neće moći izbrisati gumicom i to predstavnici srpskog naroda treba da shvate – kazao je danas entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Zbog toga je pozvao da se zajedno radi na izmjeni Ustava entiteta.

''RS nije samo njihov entitet, niti je samo njihov Ustav, niti ga mogu samo oni donijeti, bez obzira što Bošnjaci imaju mali ustavni kapacitet i mogućnosti da zaštite svoje interese'' – upozorio je Salkić u razgovoru za Fenu.

Promjene Ustava entiteta RS trebaju se dogoditi, kako je naveo, na način da se suštinski, a ne samo formalno implementira odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

''Vijeće naroda i Dom naroda u entitetima treba da imaju identične nadležnosti, baš kao i predsjednik i potpredsjednici entiteta. Banja Luka kao budući administrativni centar entiteta mora da ima propisane kvote zastupljenosti konstitutivnih naroda u Gradskoj skupštini kako je to naprimjer u Sarajevu.

Pitanje naziva službenih jezika, koji se koriste u ovom entitetu treba da bude definirano na način da se u Ustav unesu imena jezika, a ne kako je to danas uređeno, pa dolazi do zlouporabe i do provođenja sustavne diskriminacije Bošnjaka i Hrvata i pravoslavizacije obrazovnog sustava u entitetu'' – naveo je Salkić.

Ukoliko bi, kaže, promjene Ustava entiteta bile na tom tragu sigurno da bi Bošnjaci podržali ovakvu promjenu ustava.

''Međutim, u svakom drugom slučaju to je uzaludan posao, koji se možda negdje i radi baš kao što je to bilo u nekom ranijem razdoblju'' – rekao je entitetski potpredsjednik.

Naveo je da će Bosna i Hercegovina, kao i ranije, nadživjeti sve one ''koji je mrze''.

''Koliko god se bosanski Srbi na krilima nacionalističke politike, koju njihovi predstavnici vode u Bosni i Hercegovini, trudili da negiraju zastavu sa ljiljanima i kažnjavaju one koji je nose, moraju biti svjesni da žive u državi koja je međunarodno priznata pod zastavom sa ljiljanima.

Njihova mržnja neće promijeniti povijesnu činjenicu da je 22. svibnja 1992. Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN pod zastavom sa ljiljanima. Krajnje je vrijeme da postanu svjesni toga bez obzira na aktualnu politiku i prestanu sa izlivima mržnje prema simbolima i državi u kojoj žive'' – kazao je on.

Upozorava da mladići, koji se diče muralom posvećenom presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću za zločin genocida nad Bošnjacima, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, moraju biti svjesni da ta presuda neće nestati činjenicom da su oni potrošili par litara farbe i nekoliko dana svog slobodnog vremena.

''Presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu kaže da se radi o ratnom zločincu. Ona ostaje da njih, njihovu djecu, njihove unuke i sve naredne generacije podsjeća o kakvom se zločincu radi. Ovu sudsku presudu i povijesnu činjenicu neće nagristi zub vremena koje dolazi, a mural i to njihovo nedjelo će mraz, snijeg, sunce, kiša i sve ostale pojave u prirodi izbrisati. Ono što je potrebno da buduće vrijeme u svijesti tih mladića, njihove djece, unuka i budućih generacija promjeni njihovu trenutnu percepciju da su presuđeni ratni zločinci, njihovi heroji'' – upozorio je potpredsjednik RS Ramiz Salkić u razgovoru za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close