suđenje

Salihović na prvom disciplinskom ročištu

Vijesti / Flash | 06. 12. 2016. u 08:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko Vijeće za danas je zakazalo prvo disciplinsko ročište protiv suspendiranog glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića, osumnjičenog za niz nepravilnosti u radu Tužiteljstva kojim je rukovodio.

Ovo je za Oslobođenje potvrdila Marijana Popović, glasnogovornica VSTV-a, pojasnivši da postoji mogućnost da ročište bude zatvoreno za javnost, o čemu će prije samog početka odlučiti nadležna komisija.

Salihović je sa mjesta glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH suspendiran u rujnu ove godine, a istraga protiv njega je otvorena nakon što je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić u samo četiri dana ranije ustvrdio da je “glavni tužitelj glavni mešetar u državi”, jer je “preko Mate Đakovića izvlačio informacije i dokaze u slučaju Pavlović banke, te s njima trgovao kod najvažnijih ljudi u SNSD-u. Isti je slučaj i sa Bobar bankom, gdje su u pitanju krupni kriminalci”.

Inače, u disciplinskoj tužbi protiv Salihovića navodi se da je propustio tražiti svoje izuzeće kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, da je omogućavao obavljanje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje sudaca ili tužitelja s namjerom opstruiranja njihovih aktivnosti.

Među prekršajima zbog kojih je Salihović na koncu i udaljen iz državnog Tužiteljstva je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close