Potvrda iz ministarstva

Salah Abdeslam planirao nove napade iz Bruxellesa

Vijesti / Flash | 20. 03. 2016. u 14:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders otkrio je da je Salah Abdeslam, osumnjičeni za prošlogodišnje napade u Parizu, rekao istražiteljima da je planirao izvesti nove napade iz Bruxellesa, prenosi Agencija Anadolija.

"Bio je spreman početi nešto ponovno iz Bruxellesa. Pronašli smo mnogo oružja, teškog oružja u prvoj istrazi, i otkrili smo novu mrežu ljudi oko njega u Bruxellesu", izjavio je šef belgijske diplomacije.

Istovremeno, belgijski odvjetnik uhićenog Abdeslama najavio je danas da će tužiti francuskog tužitelja zbog toga "što je prekršio povjerljivost istrage o pariškim napadima od 13. studenog prošle godine".

Odvjetnik Sven Mary izjavio je za belgijske medije da dio konferencije za medije koju je jučer održao pariški tužitelj Francois Molins predstavlja kršenje zakona i da to ne može proći bez posljedica.

Molins je jučer potvrdio medijske navode da je Abdeslam nastojao izvesti samoubilački napad na Stade de Franceu, no, kako je kazao, predomislio se u posljednjem trenutku.

U međuvremenu, od četiri osobe koje su u srijedu, 16. pžujka, privedene u Parizu pod sumnjom da su povezane s terorističkim napadom u Parizu, tri su oslobođene, a jedna je predana nadležnim pravosudnim institucijama.

Oslobođena su dva brata koji su francuski državljani, a porijeklom su iz Turske, kao i jedna žena.

Francuski državljanin Youssef E. (28), koji je porijeklom iz Maroka, predan je nadležnim institucijama pod optužbama za "pristupanje teorističkoj organizaciji" i "pomaganju u organiziranju terorističkog napada".

Kako piše francuski televizijski kanal BFM, priopćeno je da nema osnova za pokretanjem sudskog postupka protiv braće i žene.

Abdeslam, koji se sumjiči za povezanost s terorističkim napadima u Parizu izvedenim 13. studenog prošle godine, ranjen je i zajedno s četiri svoja napadača, priveden je u petak u Bruxellesu.

U nekoliko napada koji su izvedeni 13. studenog 2015. godine, poginulo je 130 osoba, dok je 350 osoba ranjeno. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija ISIL.

Kopirati
Drag cursor here to close