Dodik o referendumu

Sada je vrijeme slobode

Vijesti / Flash | 27. 04. 2015. u 09:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH može biti samo Daytonska, a ne unitarna i centralistička, a pravo Republike Srpske je da odlučuje o svojoj sudbini'', rekao je predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik.

"Poruka Deklaracije usvojene na Saboru SNSD-a je - kršili ste naša prava i uzimali nadležnosti, ali sada je vrijeme slobode i izražavamo svoj stav. Naše pravo je da odlučujemo o svojoj sudbini i mi ga samo koristimo", rekao je Dodik u intervjuu za Glas Srpske.

''Ni u Deklaraciji ni u bilo kojem našem dokumentu ne postoji ništa drugo osim poziva na politički dijalog. Mi ništa nasilno ne želimo da uradimo. Demokratsko izražavanje volje naroda putem referenduma je dostignuće zapadnog svijeta i razvijenih demokracija. Ne mislim da je srpski narod u RS manje pametan ili da manje zaslužuje da se izjasni na referendumu nego što to možemo da vidimo u zapadnim demokracijama. Naše pravo je da odlučujemo o svojoj sudbini. Mi samo želimo da koristimo to pravo'', rekao je Dodik i istaknuo kako je sa sabora jasno poručeno da prije nego što postane europska BiH mora biti daytonska.

''Samo daytonska BiH može da bude europska. To je naš stav i mi tražimo da on bude poštovan jer je napisan u Ustavu i Daytonskom mirovnom sporazumu. Mi poštujemo i Ustav i Daytonski sporazum. Sve izvan toga je neprihvatljivo'', rekao je Dodik.

Naglasio je kako Republika Srpska želi ostati u BiH, ali da joj treba vratiti otete nadležnosti iz oblasti pravosuđa, financija i mnogih drugih.

"Umjesto da nas OHR i stranci podrže u tome što želimo da održimo Ustav i snagu međunarodnog sporazuma, oni pokušavaju iznositi oštrice na Deklaraciju kojom se afirmiraju politička prava, nikakva ratna i nikakvo nasilje", rekao je Dodik i ocijenio da je stav opozicije podanički i da je njihova politika, politika pravdanja podaništva.

"Njihovo podaništvo politici Sarajeva jedina je konstanta i to se neće mijenjati dok je ta struktura u Sarajevu. Najstabilniji dio politike Saveza za promjene je poltronstvo i podaništvo liderstvu Bakira Izetbegovića", smatra Dodik i napominje da Mladen Bosić i Ognjen Tadić nisu došli na obilježavanje 70 godina od stradanja Srba u Jasenovcu kako ne bi povrijedili šefove u Sarajevu.

Pozvao je predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da izađe pred narod i dokaže da je njegovo prisustvo obilježavanju pobjede Turaka u vrijeme Osmanlija interes srpskog naroda.

''Nisam ni očekivao da će se Ivanić solidarizirati sa mnom zbog zabrane turskih vlasti da zrakoplov u kome sam bio preleti Tursku na putu k Armeniji, kao što se ni ja ne mogu solidarizirati s njim što je otišao na taj događaj u Tursku", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close