Diplomacija

SAD, Velika Britanija i Kuvajt zatražili da se hitno okonča spor oko Katara

Vijesti / Flash | 11. 07. 2017. u 05:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD, Velika Britanija i Kuvajt pozvali su sve strane umiješane u diplomatski spor između Katara i drugih arapskih država da riješe sukob dijalogom što je prije moguće, objavila je kuvajtska državna novinska agencija KUNA.

To je objavljeno u trenutku dok američki državni tajnik Rex Tillerson i britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Mark Sedwill borave u Kuvajtu koji djeluje kao posrednik u riješavanju spora među zemljama koje su saveznice Zapada.

Saudijska Arabija, Bahrain, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat uveli su prošlog mjeseca sankcije Dohi optužujući je da pomaže terorizam, što katarske vlasti poriču. Rijad i njegovi saveznici optužuju Katar za financiranje ekstremističkih skupina i savezništvo s Iranom, dok Katar negira optužbe za podržavanje ekstremističke organizacije i tvrdi da je bojkot dio kampanje da se obuzda neovisna vanjska politika Dohe.

Katarski šef diplomacije šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani rekao je da Katar nije spreman mijenati svoju vanjsku politiku kako bi riješio spor s drugim arapskim državama u Perzijskome zaljevu i nikada se neće predati

State Department je najavio kako će Tillerson razgovarati s liderima u Kuvajtu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, u trenutku kada SAD strahuju da bi kriza mogla ugroziti njihove vojne i antiterorističke operacije i pojačati regionalni utjecaj Irana.

Kopirati
Drag cursor here to close