odakle su gađali ISIL

SAD povlači 12 aviona iz jedne turske baze

Vijesti / Flash | 16. 12. 2015. u 21:42 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države su u fazi povlačenja dvanaest borbenih aviona stacioniranih u bazi Incirlik u Turskoj, odakle polijeću da bi bombardirali uporišta grupe Islamska država u Iraku i Siriji, priopćio je danas Pentagon.

Američki dužnosnici su objasnili da je njihovo raspoređivanje u Turskoj bilo predviđeno za privremenu upotrebu. Avijacija anti-džihadističke koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države, bi narednih mjeseci trebale upotrijebiti zračnu bazu Incirlik, rekla je glasnogovornica Pentagona Laura Seal.

Priopćenje o povlačenju dolazi nakon posjete američkog ministra obrane Ashtona Cartona bazi Incirlik i u trenutku kada predsjednik Barack Obama ponavlja da će Sjedinjene Američke Države intenzivirati borbu protiv ekstremista IS-a. Dvanaest F-15 Eagles i Strike Eagles iz SAD-ovih zračnih snaga će se vratiti u bazu RAF Lakenheath u Velikoj Britaniji.

''Dolazak i odlazak raspoređenih aviona se računa po našem kalendaru'', naglasila je Seal i precizirala da je dvanaest američkih aviona za napade na kopno A-10 ostalo u Incirliku, sa drugim avionima koalicije.

Kopirati
Drag cursor here to close