Agresivna policija

SAD: Policija zatočila prosvjednike na mostu, gađaju ih vodenim topovima, suzavcem...

Vijesti / Flash | 21. 11. 2016. u 08:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjednici koji se bune protiv izgradnje naftovoda u Sjevernoj Dakoti kažu da su zarobljeni na mostu, te da ih je policija napala suzavcem, vodenim topovima i bombama za ošamućivanje.


Prosvjednici se nalaze na autocesti 1806, sjeverno o glavnog prosvjednog kampa.

Policijski službenici su usmjerili vodene topove prema prosvjednicima iako su temperature ekstremno niske, a za rastjerivanje prosvjednika koriste i napredna akustična oružja. Također su stizala izvješća da su prosvjednici gađani i gumenim mecima, piše RT.

Prosvjednik Kevin Gilbertt je objavio na Facebooku livestream prosvjeda, a tvdi kako su prosvjednici zarobljeni na mostu prislijeni da trpe napade vodenim topovima i suzavcem.

''Nema puno mogućnosti. Trpjeti suzavac ili gaziti jedni druge'', kaže Gilbertt, dodajući da su ostali prosvjednici donijeli prekrivače onima zarobljenima na mostu.

Bernie Sanders, senator Vermonta podijelio je Gilberttov post, dajući potporu prosvjednicima.

''Predsjednik Obama mora poduzeti sve odgovarajuće mjere kako bi se zaštitila sigurnost Indijanaca prosvjednika i onih koji im pružaju podršku, a koji su se okupili da se u miru suprotstave izgradnji Dakota Access naftovoda'', napisao je Sanders.

U službenoj izjavi Morton County okruga se navodi kako se skupilo oko 400 prosvjednika koji su poduzimali agresivne akcije, te napali policajce, zbog čega im je prepriječen put na most.

''Kako bi zadržali prosvjednike da ne prijeđu most, policijske snage su morale koristiti slu'', navode u priopćenju.

Ovi su prosvjedi posljednji u nizu od proljeća 2016. godine, kojima se želi zaustaviti gradnja 3,7 bilijuna vrijednog naftovoda.

Standing Rock Sioux pleme i aktivisti zaštite okoliša kažu kako bi ovaj naftovod mogao zagaditi izvore vode i uništiti svete gradove plemena.

Kopirati
Drag cursor here to close