reforme

Sabor Hrvatskog narodnog vijeća u Sarajevu bira novo vodstvo

Vijesti / Flash | 21. 02. 2015. u 12:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod motom "Snažnim reformama za europsku Bosnu i Hercegovinu", danas se u Sarajevu održava 7. Sabor Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) u Bosni i Hercegovini, koji je izborno-izvještajnog karaktera.

‘’Ove godine ćemo poslati poruku da bez sveobuhvatnih reformi, ustavnih i ekonomskih, BiH ne može ići naprijed ‘’, izjavio je vršitelj dužnosti predsjednika HNV-a Stipe Prlić. Po njegovim riječima, HNV će i dalje biti jedna od najsnažnijih intelektualnih organizacija hrvatskog naroda u BiH, te će u idućem razdoblju dodatno pomoći svojim radom kako bi BiH bila istinski europska zemlja.

Prlić je naveo da su za postizanje tog cilja neophodne reforme u svim segmentima društva, ali i konsenzus oko važnih političkih i gospodarskih pitanja koje su nužne da bi BiH krenula naprijed. Jedan od osnivača HNV BiH Ivo Komšić je kazao da je ovo izborni Sabor na kojem, poslije smrti fra Luke Markešića, treba biti izabran novi predsjednik HNV-a, kao i Upravni i Nadzorni odbor Vijeća.

‘’Ovo je istovremeno 21. godišnjica od postojanja HNV, konstituiranog na Saboru 6. Veljače 1994. godine. Znamo da je taj sabor bio preloman u mirovnom pregovorima o BiH i da je zahvaljujući prijedlogu koji smo tada ponudili međunarodnoj zajednici došlo do Washingtonskog sporazuma i prekida barem jednog dijela rata u BiH, na temelju čega je stvorena mogućnost da se rat prekine u Daytonu’’, kazao je Komšić.

Dodao je da je vrijeme da se unaprijedi uređenje u državi, odnosno iznađe rješenje koje bi deblokiralo državu i približilo BiH modelima europskih država. Zastupnici će raspravljati o radu HNV-a u proteklom mandatnom razdoblju od četiri godine i birati novog predsjednika, dopredsjednika, te usvojiti zaključke i smjernice daljnjeg rada HNV-a.

Kopirati
Drag cursor here to close