'14. februar'

SABNOR obilježio 71. godišnjicu oslobođenja Mostara

Vijesti / Flash | 14. 02. 2016. u 13:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradski odbor Saveza antifašista i boraca NOR-a Mostar, nizom manifestacija, u nedelju, 14. veljače, obilježio je 71. godišnjicu oslobođenja Mostara.

Cvijeće je položeno poginulim antifašistima i borcima NOR-a na Partizanskom spomeniku. Skup je osiguravala interventna policija MUP-a HNŽ. 

Polaganje na spomen ploču i spomenik obješenim rodoljubima u Liska ulici i ispred Doma zdravlja na Bulevaru odgođeno je zbog izvršene procjene utvrdilo da bi tamošnji skup predstavljao sigurnosni rizik.

Predsjednik SABNOR-a Mostar Ibrahim Husković rekao je za Onasu da se datum oslobođenja Mostara nekada obilježavao svečanom sjednicom Skupštine općine Grada, dodjelom nagrada i Veležov i rukometni turnir.

"Sve ove godine, od ovog posljednjeg rata pa do danas, toga više nema. Vlast Mostara ne sudjeluje u obilježavanju pobjede nad fašizmom u ovom gradu“, rekao je Husković.

Nekadašnji predsjednik SO Mostar i član SABNOR-a Radmilo Andrić je rekao kako gotovo 2.500 stanovnika grada nije dočekalo oslobođenje od fašizma.

"Fašizam je 1945. godine pobijeđen vojnički, ali je ideja fašizma i dalje živa, nažalost i dvadeset godina od posljednjeg rata u Mostaru neke ulice nose imena fašista iz perioda od 1941. do 1945. godine", rekao je Andrić. 

U nedjelju ujutro Savez je položio cvijeće na bistu narodnog heroja Mustafe Ćimbe Ćemalovića kod Osnovne škole "Mujaga Komadina" u Donjoj Mahali, na bistu narodnog heroja doktora Safeta Mujića u krugu bolnice. te na spomenik poginulim borcima obrambenog rata 1992.-1995. godina na Šehitlucima i na spomenik obješenim rodoljubima Dragi Palavestri i Aliji Alici Rizikalu i narodnim herojima Mladenu Lobri Balordi i Ademu Buću na Musali.

Kopirati
Drag cursor here to close