Granica s Crnom gorom

S lijepim vremenom sve više ilegalnih migranata u Hercegovini

Vijesti / Flash | 23. 04. 2021. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već nekoliko godina unazad prvi vjesnici proljeća i lijepog vremena u Hercegovini su migranti. Čim otopli, iz šuma na granici s Crnom Gorom rasplinu se neželjeni gosti.

Tako je i ovih dana, mještani pograničnih sela uočavaju manje grupe migranata. Na najezdu su spremni i hercegovački policajci.

"S dolaskom toplih dana očekujemo intenzitet većeg kretanja, mi smo stalno u kontaktu s Graničnom policijom a i zajedno poduzimamo aktivnosti na sprečavanju ilegalnih migracija i u narednom periodu ćemo nastaviti da akcentiramo tu problematiku", rekao je za ATV Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Iz Granične policije poručuju da su najviše službenika poslali na istočni dio granice, prema Srbiji i Crnoj Gori jer je kažu tu najveći migracijski pritisak. Tamo su im ističu skoro svi kadrovski kapaciteti.

Od početka ove godine Granična policija BiH je odvratila više od 1.200 migranata, mahom onih iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša, no Granična policija i dalje muči iste muke, nedostaje im policijskih službenika.

"S jednim policajcem na gotovo 16 kilometara, odnosno s jednom patrolom na gotovo 32 kilometra izuzetno je teško učinkovito zaštiti državnu granicu. Kao ispomoć Graničnoj policiji BiH angažiran je i određeni broj Državne agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela kao i MUP-a Republike Srpske", naglasila je za ATV Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

Mještani hercegovačkih sela s migrantima imaju problem već godinama, više puta su poručivali da žive u strahu. Neželjeni gosti kucali su na vrata i po danu i po noći, krali su vozila a znali su i podmetnuti požar. Policija je stalno patrolirala a mještani su čak i prosvjedovali i poručivali da im je dosta.

Kopirati
Drag cursor here to close