sekte

S imovinom i u Mostaru: U BiH djeluju mormoni, adventisti, Jehovini svjedoci...

Vijesti / Flash | 04. 02. 2017. u 07:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema popisu stanovništva, u Bosni i Hercegovini živi 11.000 agnostika, skoro 28.000 ateista i 40.000 pripadnika brojnih vjerskih manjina, ali i sekti.

U popisu ne postoje točni podaci o tome koliko u BiH ima Jehovinih svjedoka, mormona, adventista, satanista, ali se procjenjuje da u našoj zemlji postoji više od 200 ovakvih zajednica, piše Dnevni avaz.

Velika imovina

Prema Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, za osnivanje vjerske organizacije potrebno je svega 300 potpisa. U Ministarstvu pravde BiH registrirano je 40 crkava i vjerskih zajednica koje ne pripadaju Islamskoj, pravoslavnoj, katoličkoj i Židovskoj zajednici.

Dario Bilandžija iz Jehovinih svjedoka za „Avaz“ ističe da naša zemlja ima kvalitetan zakon o vjerskim zajednicama. Sve koje su registrirane, bez obzira na broj članova, imaju ista prava i obaveze.

''U BiH ima oko 1.200 Jehovinih svjedoka. U svijetu ih ima više od osam milijuna, a mi svoju vjeru propovijedamo u 240 zemalja svijeta. Imamo imovinu u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Bijeljini, Bihaću, Doboju, Zvorniku, Zenici'', kazao je Bilandžija.

Društvo za svjesnost Krišne ili popularno pokret Hare Krišna u BiH ima više od 300 sljedbenika. Još nemaju vlastitu imovinu, pa prostore za duhovne aktivnosti unajmljuju.

''Hare Krišna u BiH djeluje odosamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada su članovi iz Hrvatske došli u Sarajevo i uspostavili prvi Centar za vedske studije. Velika zainteresiranost domaćeg stanovništva za duhovnost, čist način života, smisao ljudskog postojanja i želja za odgovorima na mnoga filozofska pitanja ponukali su članove iz Hrvatske da otvore centar u Sarajevu '', kazala je Amala Prema.

Bijele košulje

Mormoni su veliku pažnju na sebe skrenuli prije četiri godine kada je objavljeno da vrbuju omladinu u Banjoj Luci, Sarajevu i Tuzli. U rujnu 2012. u Sarajevu je registrirana i prva Mormonska crkva. Mormonske misionare prepoznajemo po bijelim košuljama i obaveznim kravatama i rancima na leđima. Nose i značke s imenima i natpis Crkva Isusa Krista Svetaca posljednjih dana.

Adventisti u BiH posljednji su sabor održali prije dvije godine u Banjoj Luci. 

Saborsko bogosluženje bilo je i prilika za svečano osnivanje novog odreda Kršćanskih izviđača. Izviđačku zakletvu da će voljeti Boga, ljude i prirodu dao je veliki broj djece, ali i odraslih koji na ovaj način žele poslužiti ovoj zajednici.

Sotonisti i militantni ateisti

Kada je riječ o sektama, u BiH se uglavnom spominju sotonisti, iako ih je veoma malo. Aktivni su na forumima, osnovanim upravo s namjerom okupljanja. Manji broj sotonista, prema tvrdnjama na portalima, može se sresti i na festivalima death metal glazbe. Jedan od najpoznatijih sotonista u BiH je misteriozni Vožd Jovan Pogani, koji na internetu ima desetine tisuća poklonika širom svijeta.

Osim sotonista, u RS djeluju i takozvani militantni ateisti.

Kopirati
Drag cursor here to close