Bakir uvjeren

S Dodikom se može dogovoriti, a BiH će iduće godine biti najveće gradilište u Europi

Vijesti / Flash | 10. 09. 2016. u 09:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U emisiji N1 na 1 u petak je bio gost Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.
Govorio je o tome da kada bi mogao vratiti vrijeme, bi li ponovno osporavao Dan Republike Srpske ili mu to ne bi bio prioritet kao prije četiri godine, je li moguć dogovor o novoj Bosni i Hercegovini, zašto misli da se s Dodikom može dogovoriti o svemu, zašto je upozoravao da je ugrožen mir zbog referenduma u Republici Srpskoj, te hoće li Tomislav Nikolić na jesen doći u Sarajevo.

Venecijanska komisija

Izetbegović je na samom početku emisije kazao da je referendum, nažalost, bacio sjenku na ono što se događa u BiH.

''BiH je prva po razvitku u regiji, Federacija je najbrže rastuća kada je u pitanju ekonomija, infrastruktura i broj zaposlenih, BDP-a, a to je zasjenjeno referendumom'', kazao je Izetbegović.

Dodao je da je Ustavni sud kazao da taj dan vrijeđa Bošnjaka i Hrvate, te da je suprotan konvenciji o zabrani svih vidova rasizma, da je suprotan konvenciji o osnovnim ljudskim pravima, a da je iza njegove aplikacije stala i Venecijanska komisija koja je najekspertnije tijelo.

Na pitanje, da kada bi mogao vratiti vrijeme, bi li ponovno osporavao dan Republike Srpske ili mu to ne bi bio prioritet kao prije četiri godine, Izetbegović je kazao:

''Ja sam apelaciju uputio prije četiri godine, a prije dvije godine smo sa Savezom za promjene napravili koaliciju i ja bih imao vjerojatno druge prioritete, ali kad- tad bih išao na to da se ispravi diskriminacija. Možda bih odgodio trenutak, ali kad-tad bih pokrenuo to pitanje. SDA će pokrenuti i pitanje da se isprave diskriminacije u odnosu na Srbe u određenim županijama u Federaciji BiH'', kazao je Izetbegović, dodavši da je ovaj problem trebala otkloniti Međunarodna zajednica.
Kao odgovor na priču o referendumu Izetbegović je rekao da će iduće godine Bosna i Hercegovina biti najveće gradilište u Europi.

''Treba doći iz Sarajeva do Tuzle dobrom cestom za sat vremena i 15 minuta, a ne kao što sada treba dva i pol sata. Što se tiče autoputa imamo suglasnost hrvatske strane, a u četvrtak ćemo ići da sve definiramo. Ceste će ići svuda. Zatvorili smo prioritetnu financijsku konstrukciju za Koridor 5C i planiramo ga završiti između četiri i pet godina. Potom ćemo graditi cestu sa kojom ćete iz Lašve u Travniku biti za deset minuta. Za sljedećih 25 minuta u Jajcu, a onda za sat vremena u Bihaću. Do Tuzle iz Sarajeva da se dođe za sat i 15 minuta i to autoputom do Doboja, a onda preostalih 50 kilometara dobrom cestom da se stigne za pola sata. Probiti se tunelom prema Prači i biti na Drini u Goraždu za 45 minuta. Ići kroz tunel Prenj, spojiti Konjic i Mostar tako da se iz jednog grada u drugi stigne za 20 minuta, a iz Sarajeva u Mostar za sat vremena'', rekao je Izetbegović.

Povoljne kamate

Na pitanje novinara kojim izvorima bi se financirala gradnja cesta, Izetbegović je rekao da će dio financirati snažne firme koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu i nude da se nađu sredstva, te na bazi jakih grejs perioda i povoljnih kamata izgrade dio planiranog.

''Dio financija oslonit ćemo na snažna javna poduzeća BiH. Dakle, mi možemo ili BH Telecom prodati i sve izgraditi ili na njega kroz firmu koja je kćer BH Telecoma opteretiti ga sa ovom izgradnjom da nam pomogne da ove ceste izgradimo. Sada posebna ekipa radi da se ubrzaju pripreme da se što prije krene u projekte'', zaključuje Izetbegović priču oko gradnje cesta.

Dodao jeda su odluke Ustavnog suda obvezujuće i da je Ustavni sud kojim slučajem odlučio da je 1. ožujak (Dan neovisnosti BiH op.a.) diskriminirajući on bi odluku poštovao bez obzira sviđalo se to njemu ili ne.

Na konstataciju da je mnoge iznenadio stav Aleksandra Vučića, srbijanskog premijera o referendumu u RS-u, Izetbegović je kazao:

''Bosanski Srbi, ustvari Karadžić i Mladić su uvlačili Srbiju svojedobno, onako kao što nestašan ili nasilan mlađi brat uvlači starijeg i ozbiljnijeg brata u tuče. Mislim da je Srbija sita već. Bilo je nervoze već na ovom posljednjem sastanku jer se oni stavljaju pred svršen čin, mi ćemo ovako, a vi ima da nas pratite. Vučić sigurno nije za takve stvari. Njemu to ne treba on je počeo da oporavlja Srbiju, ima ogromne probleme sa nezaposlenošću. U Srbiji je niža prosječna plaća nego u BiH, Srbija je tri puta zaduženija nego BiH'', kazao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close