Termobarična bomba

Ruski Tata odgovara američkoj Mami

Vijesti / Flash | 18. 04. 2017. u 09:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski "Otac svih bombi" četiri puta je moćniji od nedavno bačene američke "Majke svih bombi", a njegova razorna moć može se usporediti s nuklearnim bojevim glavama, iako ne stvara radioaktivni oblak.

Kako navode vojni stručnjaci, u eksploziji američke bombe 13. travnja u Afganistanu ubijeno je najmanje 36 terorista, uništena su skladišta s oružjem, vojna tehnika i nekoliko podzemnih tunela, prenosi Srna.

Ruski ekvivalent američke bombe je - termobarična zrakoplovna bomba.

Termobarične bombe manje snage primjenjivane su u različitim ratovima tijekom proteklih pola stoljeća.

Amerikanci su tim bombama "čistili" džunglu u Vijetnamu, gdje su zatim spuštali svoje helikoptere, a Rusi su ih koristili u napadima na pećine Tora Bora u Afganistanu.

Kako prenosi 'Ruska riječ', u prednjem dijelu ruski "Tata" ima uređaj koji inicira detonaciju raspršivanjem eksplozivne tvari unutar punjenja.

To "raspršivanje" vrši se nakon određenog vremena koje je podesio strijelac.

Aerosolne tvari pretvaraju se u smjesu koja eksplodira pod djelovanjem detonatora. Bomba proizvodi udarni val koji u točki eksplozije stvara vakuum.

Uslijed promjene tlaka svi objekti u epicentru eksplozije raspadaju se u mnogo sitnih komadića, bilo da su to ljudi, tehnika, utvrđenja ili neki drugi neprijateljski objekti.

Prema procjeni američkog izdanja "Nacionalnog interesa", ruska bomba ima manju masu, ali je ipak četiri puta moćnija od američke "Mame".

Na primjer, snaga eksplozije ruskog "Tate" jednaka je eksploziji 40 tona TNT-a, dok je snaga američke "Mame" ravna eksploziji deset tona TNT-a.

Ruska bomba ima 20 puta veći radijus djelovanja od američke.

Kopirati
Drag cursor here to close