Špijunaža

Ruski specijalci upali u Estoniju i oteli časnika NATO-a

Vijesti / Flash | 08. 09. 2014. u 11:36 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošli su petak ruski specijalci blokirali sve komunikacije na graničnom prijelazu Luhamma između Estonije i Rusije, bacili dimne bombe te naoružani do zuba uletjeli na estonsku stranu granice i doslovno oteli tamošnjeg kontraobavještajnog časnika, Estona Kohvera. 

Kohver je operativac estonske sigurnosne agencije Kapo i zadužen je, kako za otkrivanje i vrbovanje potencijalnih špijuna na granici, tako i za sprječavanje krijumčarenja - unosnog posla u tom djelu Rusije.

Estonci su isprva bili uvjereni kako je u pitanju greška ili samoinicijativna akcija nekog lokalnog ruskog moćnika kojem je Kohver pokvario krijumčarski posao. No, Kohver je obrzo odveden u Moskvu gdje je jučer pred televizijskim kamerama predstavljen kao uljez kojeg su na ruskom tlu uhitili pripadnici ruske Savezne služne za sigurnost (FSB). 

''Kod uljeza su pronađeni pištolj Taurus s municijom, 5.000 eura u gotovini, specijalna oprema za prikriveno prisluškivanje te dokumenti koji dokazuju postojanje obavještajne misije'', kaže se u priopćenju FSB-a.

''Ovo nije akcija koja je smišljena preko noći'', kaže Eerik-Niiles Kross, bivši estonski šef obavještajne službe i savjetnik za nacionalnu sigurnost. 

''Ne znam je li u pitanju neki mutni posao FSB-a, ali što god da je, morate stvari staviti u kontekst. U pitanju je vrlo neobična podudarnost ili svojevrsni signal''', upozorava Kross.

Špijunske ''igre'' između Rusije i Estonije nisu nikakva novost. Estonci su u zadnjih pet godina pronašli četiri ruska špijuna u svojim redovima, a 2008. otkriveno je kako je jedan od vodećih obavještajaca Estonije ustvari dvostruki agent koji radi za Ruse.

''Ne sjećam se da je ikad prije časnik NATO-a kidnapiran na tlu neke od zemalja-članica. No, nitko nije zainteresiran uvoditi NATO u ovu priču. Pokušat ćemo to riješiti na lokalnoj, bilatelarnoj razini’', rekao je Kross.

Kopirati
Drag cursor here to close