Zauzimanje poluotoka

Ruske snage stegnule obruč oko Krima unatoč upozorenjima SAD-a

Vijesti / Flash | 09. 03. 2014. u 10:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske snage stegnule su obruč oko Krima u nedjelju usprkos američkim upozorenjima Moskvi da bi pripajanje južne ukrajinske regije zatvorilo vrata za diplomaciju u sukobu istoka i zapada.

Zauzimanje ovog poluotoka na Crnom moru od ruskih snaga dosad se odigralo bez prolijevanja krvi, ali su tenzije zategnute nakon odluke proruskih grupa koje su zauzele regionalni parlament da učine Krim dijelom Rusije, javio je Reuters.

Operacija zauzimanje Krima započela je nekoliko dana nakon što je ukrajinski proruski predsjednik Viktor Janukovič pobjegao iz zemlje prošlog mjeseca.

Janukovič je svrgnut tri mjeseca nakon početka demonstracija protiv njegove odluke da ne potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom u korist poboljšanja odnosa s Rusijom.

U posljednjoj oružanoj akciji, Rusi su zauzeli ukrajinski granični prelaz na zapadnom rubu Krima oko 18 sati u subotu i zarobili su 30 pripadnika osoblja.

Glasnogovornik Oleh Slobodjan rekao je da ruske snage sada kontroliraju 11 graničnih prijelaza diljem Krima, bivše ruske teritorije koja je dom ruskoj floti i ima etničku rusku većinu.

Predsjednik Vladimir Putin je prije tjedan dana izjavio da Rusija ima pravo izvršiti invaziju na Ukrajinu ako je svrha te invazije zaštita njihovih ruskih državljana.

Kopirati
Drag cursor here to close