Oživljavanje

Ruska špijunska baza opet na Kubi

Vijesti / Flash | 16. 07. 2014. u 11:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija se tijekom prošlotjedne posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Havani, preliminarno dogovorila da ponovo otvori obavještajnu bazu na Kubi.

To je bio nekada glavni punkt iz kojeg su tijekom Hladnog rata špijunirane SAD, piše danas ruski dnevnik Komersant.

Citirajući nekoliko izvora iz krugova domaćih političara, Komersant piše kako je postignut dogovor "u principu" da se ponovo otvori baza Lourdes, koja je bila neaktivna od 2001. godine, prenosi AFP.

Rusija je ovu bazu tada zatvorila, baš po naređenju Putina, radi uštede i u svjetlu približavanja Moskve i Washingtona nakon napada od 11. rujna.

Otad, međutim, Moskva ponovo pokazuje zanimanje za Latinsku Ameriku i svog hladnoratovskog saveznika Kubu, dok su se njezini odnosi sa Zapadom pogoršali povodom krize u Ukrajini.

Baza Lourdes je osnovana 1964. godine i nalazi se samo 250 km od obala SAD. U njoj je bilo zaposleno i do 3.000 ljudi. Iz te baze su prisluškivani radio-signali, uključujući i one s podmornica i brodova, kao i satelitska komunikacija.

Uoči Putinove nedavne posjete Kubi, Rusija je odlučila otpisati 90 posto kubanskog duga, koji datira još iz sovjetske ere i dostiže oko 32 milijarde dolara.

U posljednjih nekoliko godina rada baze Lourdes Rusi su Kubi za njezino korištenje plaćali 200 milijuna dolara godišnje.

Bivši direktor ruske vanjske obavještajne službe Vjačeslav Trubnikov ističe kako će baza ojačati rusku međunarodnu poziciju, prenio je Tanjug.

"Lourdes je Sovjetskom Savezu predstavljao oči za cijelu zapadnu hemisferu. Za Rusiju, koja se bori za svoja zakonita prava i mjesto u međunarodnoj zajednici, ona neće biti manje vrijedna nego što je bila za SSSR", zaključuje Trubnikov.

Kopirati
Drag cursor here to close