NATO

Rusija želi da Crna Gora bude neutralna kao Švicarska

Vijesti / Flash | 03. 02. 2016. u 11:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija želi da Crna Gora bude uređena kao neutralna zemlja po švicarskom modelu, predložio je potpredsjednik ruske Dume Sergej Željeznjak na nedavnom sastanku u Rusiji s crnogorskim izaslanstvom.

Predsjednik Demokratske narodne stranke Milan Knežević bio je dio tročlanog izaslanstva crnogorske parlamentarne oporbe Demokratski front, a pored njega u izaslanstvu su bili Andrija Mandić i Predrag Bulatović.

Oni su imali susret s potpredsjednikom ruske Dume Sergejom Željeznjakom koji je jedan od bliskih suradnika Vladimira Putina, a koji im je tijekom sastanka predložio da Crna Gora bude uređena kao neutralna zemlja po švicarskom modelu.

Prijedlog Željeznjaka o neutralnosti po švicarskom modelu je razrada ranije ideje Milana Kneževića o vojnoj neutralnosti Crne Gore, koju bi jamčile Rusija i NATO.

Švicarski model neutralnosti je najstarija vojna neutralnost na svijetu, koja je zajamčena od strane svih svjetskih sila. Švicarska je službeno neutralna zemlja od 1815. godine.

Problem s realizacijom ove ideje je što se njoj protive i zvanična Podgorica i NATO i što do sada nije poznato da se o neutralnosti jedne zemlje moglo raspravljati ili odlučivati izvan granica te zemlje.

Knežević je na sastanku obrazložio koncept vojne neutralnosti Crne Gore koju bi jamčile Rusija i NATO, ali i naglasio da ovaj sigurnosni koncept može biti i formula za stabilnost na Balkanu, koja bi u formi alijanse obuhvatila, pored Crne Gore, još i Srbiju, BiH i Makedoniju.

Time bi se kroz savez vojno neutralnih zemlja stvorile značajne pretpostavke za ekonomska ulaganja i razvoj ovih zemalja.

Mandić je izjavio kako priznanje "lažne države Kosovo i crnogorske sankcije Ruskoj Federaciji predstavljaju dvije najsramnije odluke u povijesti Crne Gore" te kako će nova vlada, u kojoj neće biti Mila Đukanovića, izgraditi nove odnose i ukinuti te anticrnogorske odluke.

Ponovio je da je većinski stav crnogorskih građana da Crna Gora, pored Srbije, nema bliže i bratskije zemlje od Rusije, s kojom je veže 300 godina prijateljstva, i da u budućnosti Crna Gora mora učiniti sve da poboljša odnose sa svojim povijesno dokazanim saveznikom, javlja Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close