Prijetnja sigurnosti

Rusija zabranila fondacije koje financira Soros

Vijesti / Flash | 01. 12. 2015. u 07:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je zabranila prodemokratske dobrotvorne fondacije koje financira milijarder i filantrop George Soros rekavši da one predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti i ruskom ustavu.

Ured glavnog ruskog tužitelja navodi u jučerašnjem priopćenju da će oba ogranka Soroseve dobrotvorne mreže – Fond otvoreno društvo i istoimeni institut koji je podržava – biti stavljeni na "listu za zaustavljanje" stranih nevladinih organizacija čije se aktivnosti drže "neželjenima" u Rusiji.

"Otkriveno je da aktivnosti Fonda otvoreno društvo i Instituta za pomoć otvorenom društvu predstavljaju prijetnju temeljima ustavnog poretka Ruske federacije i državnoj sigurnosti," piše u priopćenju tužitelja.

Rusija nije ponudila dodatno objašnjenje za odluku, ali je Soros kroz godinu nekoliko puta pozvao Zapad da osigura paket financijske pomoći za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi dolara da bi se, kako je rekao, nacija zaštitila od agresivnog susjeda.

"Suprotno navodima ruskih tužitelja, Fondu otvorenog društva su, duže od četvrt stoljeća, pomagale snaženju vladavine zakona u Rusiji i zaštiti prava sviju," napisali su u priopćenju iz Fonda otvoreno društvo.

"U prošlosti, naši su napori bili pozdravljeni od ruskih dužnosnika i građana, mi žalimo zbog promjena koje su dovele do toga da vlada odbaci našu podršku ruskom civilnom društvu i ignorira htijenja ruskih građana'', dodaju.

Na zabranu je u odvojenom priopćenju reagirao i Soros: "Mi se pouzdajemo da je ovaj potez privremeno zastranjivanje; težnje ruskih ljudi za boljom budućnošću ne mogu biti potisnute i u konačnici će biti uspješne".

Soros je Fond otvorenog društva počeo financirati 1979. godine nakon što je njegov investicijski fond dosegao vrijednost od 100 milijuna dolara, a njegovo osobno bogatstvo oko 25 milijuna. Svoju aktivnost je započeo stipendiranjem Južnoafrikanaca pod aparthejdom.

Njegova mreža fondacija koje promiču ljudska prava, slobodu izražavanja, javno zdravstvo i edukaciju, u međuvremenu se proširila na 70 zemalja svijeta, piše Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close