Oštrenje

Rusija vs Amerika: Nema malog rata – ili sve ili ništa

Vijesti / Flash | 19. 10. 2016. u 11:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD čine veliku grešku ako vjeruju da bi mogle izazvati "mali rat" protiv Rusije u Siriji, a još veća greška jeste polaganje nade u rusku intelektualnu elitu, koja će se, navodno, okrenuti protiv Kremlja, upozoravaju ruski politički analitičari.

Smatra se, prenosi Srna, da Rusija nema neke veće interese u Siriji, što znači da će se konfrontacija ograničiti na lokalno ratište i da će trajanje oružane faze biti svedeno na minimum.

Sirija je važan test

Drugim riječima, ruski kontingent možda i neće biti potučen do nogu, jer bi to moglo izazvati nekontroliranu reakciju Kremlja, ali će Moskva svakako biti prisiljena da povuče svoje oružane snage bez ikakvih političkih uvjeta, vjeruje dio političkog i vojnog establišmenta u Washingtonu.

Nakon toga, Amerikanci mogu preći na svoj "omiljeni format političke trgovine", odnosno preporučiti Moskvi da žrtvuje "nešto malo" kako bi mogla zadržati "mnogo toga".

Međutim, američka elita i njezin savjetnički aparat, koji se sastoji od struktura nacionalne sigurnosti, ne sagledava notornu činjenicu da Rusija već odavno tretira Siriju kao fragment "velike cjeline" i kao izuzetno važan test u kojem treba da dokaže svoje pravo na status "velike sile".

Ulog koji je Rusija stavila na "sirijsku kartu" mnogo je veći nego što se misli u Washingtonu. Možda je veći čak i od onoga što je rusko rukovodstvo uložilo u Krim, ocjenjuju ruski analitičari.

SAD su svjesne da Rusija ima dovoljno mogućnosti za eskalaciju konflikta, praktično, u svim dijelovima svijeta. Amerikanci to doživljavaju kao opasnost, ali smatraju da će se Moskva odlučiti za eskalaciju samo u već "formiranim" pravcima, koji, govoreći jezikom cinizma, "odgovaraju" Americi.

Čudni potezi Zapada

Rusi će se u slučaju konflikta, vjeruju u Americi, koncentrirati na Crno more i Ukrajinu, te, vjerojatno, i na baltičke zemlje ukoliko dođe do maksimalnog zaoštravanja situacije, jer Amerikancima "nije jako stalo" do njih.

SAD, čak, i ne razmatraju mogućnost da Rusija izađe iz tog prostora "obilježenog američkim zastavicama".

Amerika polazi od toga da rusko javno mnijenje, koje formiraju mediji i elita putem propagande, nije stabilno i da će lako "splasnuti" poslije prvog moćnog udarca, nakon čega se već može preći i na razbijanje konsenzusa u ruskoj eliti.

Zapad ne dopušta mogućnost da, upravo, rusko javno mnijenje utječe na ponašanje elite i usmjeri ga. Ta ideja njima zvuči kao nešto potpuno suludo.

U tome se, vjerojatno, i krije uzrok čitavog niza čudnih poteza koje Zapad regularno poduzima kada je riječ o ruskoj javnosti. U takve poteze spadaju nedavna "obraćanja narodu Rusije" državnog tajnika Johna Kerryja i Georgea Sorosa.

Jednostavna američka strategija

Strategija SAD u oblasti vojne sile krajnje je jednostavna - izazivanjem incidenata ili serije incidenata stvaraju se propagandistički legitimne osnove za primjenu sredstava prisile protiv Rusije, i to u željenim dijelovima na lokalnoj razini.

Washington vjeruje da će to stvoriti povoljne uvjete za političko manipuliranje grupama ruske elite koje su naklonjene ili potencijalno naklonjene Zapadu, navode ruski analitički portali.

Amerika je uvjerena da se ruska elita plaši čak i ograničene primjene sile daleko od granica Rusije, te da će kao takva biti sasvim prihvatljiv instrument za postizanje političkih ciljeva, samo joj je potrebno "sugerirati" što da čini.

Američka politika primjene sile prema Rusiji ne predviđa bilo kakvu stvarnu vojnu pobjedu, čak ni, bokserski rečeno, "na bodove".

Washingtonu će biti dovoljno "proglašenje pobjednika", odnosno nespremnost Moskve da nastavi sa konfrontacijom na zadanoj lokalnoj razini. Ali, Rusija neće pristati na to - nema malog lokalnog rata na ograničenom prostoru.

Ako se SAD i Zapad odluče za otvoreni sukob sa Rusijom to će biti globalni sukob, navode ruski analitički portali.

Kopirati
Drag cursor here to close