Čeka se odgovor

Rusija traži dozvolu za osmatračke letove nad SAD-om

Vijesti / Flash | 22. 02. 2016. u 20:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija planira zatražiti dozvolu da pokrene letove osmatračkih aviona opremljenih najmodernijim digitalnim kamerama, usprkos upozorenju američkih obavještajnih i vojnih dužnosnika da će takva nadlijetanja omogućiti službenoj Moskvi da prikuplja obavještajne podatke o Sjedinjenim Američkim Državama.

Rusija i Sjedinjene Američke Države su potpisnice međunarodnog sporazuma "Otvoreno nebo", koji dopušta nenaoružane osmatračke letove iznad čitave teritorije sve 34 zemlje potpisnice, u cilju transparentnosti o vojnoj aktivnosti i praćenju poštivanja sporazuma o nenaoružanju i drugih sporazuma, prenosi AP.

Viši američki obavještajni i vojni dužnosnici, međutim, strahuju da će Rusija iskoristiti tehnološki napredak da prekrši duh sporazuma, javlja Al Jazeera.

Rusija će zatražiti od Povjerenstva za konzultacije povodom sporazuma "Otvoreno nebo", sa sjedištem u Beču, da joj se dopuste letovi aviona opremljenog najmodernijim senzorima iznad SAD-a, rekao je jedan anonimni član osoblja američkog Kongresa.

Taj zahtjev službene Moskve će natjerati administraciju predsjednika SAD-a Baracka Obame da odluči hoće li će dopustiti Rusiji da koristi sofisticiranu opremu na svojim osmatračkim avionima baš u vrijeme kad Moskva, prema navodima iz izvještaja State Departmenta, ne ispunjava sve svoje obaveze iz sporazuma "Otvoreno nebo".

Pored toga, u odnosima između Rusije i SAD-a su tenzije trenutno veoma visoke usljed ruske aktivnosti u Ukrajini i Siriji.

Kopirati
Drag cursor here to close