Diplomacija

Rusija protiv širenja sankcija Sjevernoj Koreji, Njemačka nije za vojno rješenje

Vijesti / Flash | 23. 08. 2017. u 20:35 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki ruski diplomat upozorio je protiv širenja sankcija protiv Sjeverne Koreje, tvrdeći kako je neophodno usmjeriti se na političko rješenje.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergei Ryabkov izjavio je da je "ospeg sankcija koje je već podržalo Vijeće sigurnosti UN-a takav da je svaka mogućnost širenja takvih mjera iscrpljena".

U komentarima za japanske i kineske medije koje je u srijedu objavilo njegovo ministarstvo, on je osudio "apsolutno i bezgranično" američko inzistiranje na novim sankcijama protiv Pyongyanga.

Ryabkov je kazao da se Vijeće sigurnosti UN-a sada mora usmjeriti na političko rješenje.

Kina i Rusija pozvale su SAD da prekinu redovne godišnje vojne vježbe s Južnom Korejom u zamjenu za sjevernokorejski prekid raketnih i nuklearnih proba kao prvi korak ka izravnim razgovorima, prenosi Associaterd Press.

Merkel: Vojno rješenje za Sjevernu Koreju može se izbjeći

Vojni sukob sa Sjevernom Korejom može se izbjeći, izjavila je u srijedu kancelarka Angela Merkel, dodajući da Njemačka može pomoći u nalaženju diplomatskog rješenja spora između Pyongyanga i Sjedinjenih Američkih Država.

''Trebali bismo učiniti više'', izjavila je Merkel za Njemačku i Europsku uniju.

''Ne možemo jednostavno inzistirati na diplomatskom rješenju dok sjedimo i ne činimo ništa'', izjavila je ona na skupu u organizaciji poslovnih dnevnih novina Handelsblatt.

Merkel, za koju se očekuje da će pobjediti na izborima sljedećeg mjeseca, kazala je da članice EU poput Njemačke i Francuske mogu igrati aktivnu ulogu u osiguravanju mirnog rješenja za spor kao što su učinile u razgovorima s Iranom oko njegovog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close