Tijekom marša u Moskvi

Rusija: Priveden ukrajinski zastupnik zbog majice s likom Borisa Nemcova

Vijesti / Flash | 02. 03. 2015. u 09:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik ukrajinske skupštine Vladimir Groysman tražio je puštanje na slobodu privedenog ukrajinskog zastupnika Alekseya Gončarenka kojeg su ruske sigurnosne snage privele tijekom marša u Moskvi koji se održavao u čast ubijenog opozicionera i bivšeg zamjenika premijera Rusije Borisa Nemcova, javlja Anadolija.

U priopćenju ukrajinskog parlamenta navodi se da je Groysman istaknuo da Gončarenko posjeduje zastupnički imunitet, te da je njegovo privođenje kršenje međunarodnog prava.

Groysman je također pozvao ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina da hitno poduzme odgovarajuće korake kako bi zastupnik Gončarenko bio pušten na slobodu.

Zastupnik Gončarenko je na društvenim mrežama napisao da je tijekom marša koji se održavao u čast opozicionera i bivšeg zamjenika premijera Rusije Borisa Nemcova nosio majicu s njegovom fotografijom te da ga je policija privela u policijsku stanicu.

"Tijekom marša nisam uzvikivao slogane, nisam nosio transparente niti zastavice. Priveli su me zbog majice koju sam imao na sebi", napisao je Gončarenko na društvenim mrežama.

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je Rusiji notu u kojoj se traži da se ukrajinskom modelu Anni Duritskaya koja je bila sa Nemcovim kada je ubijen, omogući povratak u zemlju nakon završenog ispitivanja.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Evgeniy Perebyynis istaknuo je da je ukrajinska državljanka Duritskaya zatražila pomoć kada je u pitanju povratak u zemlju. Perebyynis je također rekao da se Duritskaya sada nalazi u Moskvi u jednoj kući, da se može slobodno kretati, ali da su povećane mjere zaštite.

 

Kopirati
Drag cursor here to close