Petar Ivancov

Rusija podržava Daytonsku BiH

Vijesti / Flash | 12. 02. 2017. u 11:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je da Rusija podržava jačanje mira i stabilnost u BiH na osnovu Daytonskog sporazuma, a da nastojanje zemlje da se pridruži EU neće utjecati na veze s Moskvom.

"Nema konflikta interesa i nikad neće biti. Naša agenda u BiH je apsolutno transparentna i otvorena, mi ne branimo interese nekih na štetu drugih", rekao je Ivancov u intervjuu za rusku agenciju TAS S.

Rekao je da je u osnovi ruske politike nastojanja da se strane ohrabre da se angažiraju u dijalogu uz uzajamno poštovanje, uvažvanje interesa drugih i odbacivanje jednostranih akcija i retorike, prenosi Tanjug.

Ivancov je rekao da je Rusija zainteresirana za jačanje mira i stabilnosti na osnovu Daytonskog sporazuma koji potiče dijalog među etničkiom grupama i odnose kompromisa i konsenzusa.

"Uvjereni smo da je takav format interakcije osnova za uspješnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu", rekao je Ivancov.

Prema njegovim riječima, BiH je jedinstvena zemlja zbog uloge koju je međunarodna zajednica imala u okončanju oružanog konflikta u toj zemlji i stvaranje nove države sa specijalnim političkim sustavom.

Govoreći o europskim integracijama BiH, Ivancov je rekao da to neće uticati na veze s Moskvom.

"Bliže veze s EU su jedan od prioriteta BiH koji ta zemlja slijedi svjesna da taj proces ne može, ne treba i neće značiti smanjenje dijaloga sa drugim ključnim partnerima, prije svih Rusije", rekao je Ivancov.

Zahtjev BiH za članstvo u EU je prvi suveren korak u ovom pravcu i mi to poštujemo, zaključio je ruski diplomat.

Kopirati
Drag cursor here to close