Dmitrij Peskov

Rusija osuđuje vojne vježbe NATO-a u Poljskoj

Vijesti / Flash | 07. 06. 2016. u 12:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojne vježbe koje trenutno provodi NATO u Poljskoj i u nekoliko ostalih europskih zemalja ne doprinose atmosferi povjerenja i sigurnosti na kontinentu, izjavio je novinarima u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

Vojnici bi trebali stići u Poljsku u utorak kada Varšava pokreće najveću vojnu vježbu sa svojim NATO saveznicima u cilju jačanja regionalne sigurnosti u vrijeme najtežeg sporenja između Zapada i Rusije od Hladnog rata, piše Fena.

''Dvotjedni manevri kodnog naziva "Anakonda" imaju za cilj "provjeriti kapacitete saveznika u obrani svojih istočnih oboda"'', izjavio je poljski ministar obrane Antoni Macierewicz na ceremoniji otvaranja vježbi prethodnog dana.

Vježbe će trajati do 17. lipnja. U službenim izjavama navodi se kako će vježbe biti fokusirane na konvencionalno ratovanje.

Vježbe se održavaju mjesec dana uoči povijesnog samita NATO-a u Varšavi koji će odobriti najveći razmještaj od Hladnog rata u istočnoeuropskim članicama bloka izazvan ruskom aneksijom Krima od Ukrajine u 2014.

Moskva se žestoko protivi potezima NATO-a na jačanju istočnih granica, taktici koju je alijansa nazvala "strategijom odvraćanja i dijaloga".

U posljednjem u nizu manevara u regiji, "Anaconda" uključuje angažman 31.000 vojnika iz 24 države članice, među kojima i 14.000 iz SAD-a, 12.000 iz Poljske i 1.000 iz Britanije, kao i vojno osoblje iz bivših sovjetskih država u okviru programa "Partnerstvo za mir" poput Ukrajine, te razmještaj teškog naoružanja, prenosi AFP.

Popis zemalja iz kojih vojnici sudjeluju u ovim vojnim vježbama: Albanija, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Češka, Estonija, Finska, Gruzija, Njemačka, Mađarska, Kosovo, Latvija, Litva, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Pdsjetimo, generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ranije je rekao kako j vojna vježba koja se provodi na jugu Europe, predstavlja upozorenje svim potencijalnim neprijateljima Sjevernoatlantske alijanse, uključujući i Rusiju.

Stoltenberg je za španjolske medije rekao da je NATO spreman brzo rasporediti kopnene, zračne i mornaričke snage, ukoliko je to potrebno.

Kopirati
Drag cursor here to close