Poklon

Rusija naoružava Srbiju

Vijesti / Flash | 14. 12. 2016. u 11:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je donirala Srbiji šest vojnih zrakoplova MiG 29, koji će sa srpskim zrakoplovima tog tipa u naoružanju vojnog zrakoplovstva činiti osnovu srpskog lovačkog avijacije, sposobne da izvrši misije zaštite zračnog prostora, rekao je ministar obrane Srbije Zoran Đorđević za srpski vojni magazin "Odbrana".

Dodao je kako Vlada Srbije u praksi pokazuje da joj je stalo do Vojske, njezinog zrakoplovstva i sigurnost zračnog prostora, što nije uvijek bio slučaj.

Komentirajući aktualne sigurnosne izazove po Srbiju i ukupnu sigurnosnu situaciju, Đorđević je ukazao na trend da se vojni proračuni ne samo u Europi, već i u regiji povećavaju.

"To je odslikavanje novih žarišta koja postoje u svijetu, koja nikada nisu bila bliže Europi, a koja potencijalno predstavljaju prijetnju za našu zemlju, ali i za Europu i EU, čiji ćemo sastavni dio svakako jednog dana biti", rekao je Đorđević.

Naveo je kako Srbija želi biti dio zajedničke europske obrambene politike, da se ponaša kao da je članica EU, da bude odgovorna i spremna da na sve eventualne izazove odgovori.

Što se tiče opremanja sustava obrane, naveo je kako je jedan od prioriteta opremanje Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, kao tehnološki sofisticiranog vida, koji znatno utiče na ukupne operativne sposobnosti Vojske Srbije.

"Razmatramo više mogućnosti za poboljšanje stanja u našem zrakoplovstvu. Nabavili smo dva višenamjenska transportna helikoptera Mi-17 V-5, a u planu je nabavka još šest do deset višenamjenskih helikoptera", dodao je.

Prema njegovim riječima, do kraja ove godine u upotrebu će biti uvedeni školski zrakoplovi "Lasta", a planira se i modernizacija zrakoplova "Orao" i G-4, dok se remont helikoptera "Gazela" nastoji riješiti s inozemnim partnerom.

Rekao je kako će sljedeće godine u naoružanje će biti uveden lanser raketa samohodni višecijevni modularni "Morava", čije je završno ispitivanje upravo započelo u Tehničkom opitnom centru.

Naveo je kako je riječ o složenom, potpuno automatiziranom borbenom sustavu, koji može lansirati sve vrste raketa koje se nalaze u naoružanju vojske.

"Do kraja 2017. godine uvest ćemo i haubičko streljivo 122 mm povećanog dometa. Očekuje se i verifikacijsko ispitivanje samohodne top-haubice 155 mm NORA B52 M15, proizvođača `Jugoimport SDPR`, kako bi se i taj artiljerijski sustav našao u operativnoj upotrebi u prvoj polovini sljedeće godine", rekao je Đorđević i dodao da će njegovim uvođenjem Vojska Srbije biti opremljena i novom artiljerijskim streljivom, dometa 40 kilometara, kao i suvremenim optoelektronskim uređajima, prenosi Srna.

Đorđević je rekao kako se procjenjuje da će izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme u ovoj godini osam gospodarskih društava s većinskim državnim vlasništvom, dostići vrijednost od oko 375 milijuna dolara.

Što se tiče vraćanja redovnog služenja vojnog roka, on je rekao da, ako Skupština donese takvu odluku, Ministarstvo i Vojska su u mogućnosti da u najkraćem roku osiguraju uvjete za njezino provođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close