loše vijesti za sad

Rusija i Iran će jačati vojnu suradnju

Vijesti / Flash | 17. 02. 2016. u 08:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija i Iran su voljni 'jačati' vojnu suradnju, rekao je u utorak ruski ministar obrane Sergej Šojgu nakon susreta s iranskim kolegom Hoseinom Deganom, koji boravi u posjetu Moskvi, piše Hina.

''Siguran sam da će naš susret pridonijeti jačanju prijateljskih veza između ruskih i iranskih oružanih snaga'', izrazio je zadovoljstvo ministar Šojgu u pisanoj izjavi za javnost.

Iranski ministar, koji je doputovao u ponedjeljak, sastao se i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s potpredsjednikom vlade Dmitrijem Rogozinom.

Pravni temelj

Dvojica ministara su razgovarala o 'mjerama nužnim za postupni razvoj' vojne suradnje dviju zemalja, 'pravni temelji za koju su postavljeni u siječnju potpisivanjem ugovora' između Teherana i Moskve, dodaje se u izjavi.

''Rusija i Iran su usto spremni uskladiti svoja stajališta o velikom broju svjetskih i regionalnih pitanja'', dodao je Šojgu, govoreći o 'sve dubljoj krizi na Bliskom istoku'.

Saveznici Sirije

Ruski ministar nije spomenuo Siriju, gdje je rusko zrakoplovstvo 30. rujna počelo zračne udare na zahtjev sirijskog predsjednika Bašara al Asada, kojega podupire i iranska vlast.

''Naše zemlje su pred istim izazovima i prijetnjama u regiji (bliskoistočnoj) i samo ćemo ih zajedničkim snagama moći prevladati'', rekao je.

Protuzračni sustav S-300

Iran i Rusija, dugogodišnji saveznici Sirije, učvrstili su vojnu i nuklearnu suradnju nakon potpisivanja povijesnog dogovora između Teherana i velesila o iranskom nuklearnom programu u srpnju 2015.

Rusija je odobrila isporuku svojih protuzračnih sustava S-300 Iranu, na veliku žalost zapadnih sila.

Moskva je 23. studenoga prilikom susreta Vladimira Putina i iranskog predsjednika Hasana Rohanija u Teheranu ukinula zabranu prodaje i dopreme tehnološke opreme povezane s nuklearnim programom.

Kopirati
Drag cursor here to close