Zabrinutost stanovništva

Rusi smatraju kako im je zemlja vojno ugrožena

Vijesti / Flash | 24. 02. 2015. u 11:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo sedam Rusa od deset smatra da je Rusija vojno ugrožena, otkriva anketa koja rasvjetljava zabrinutosti stanovništva suočenog od prije godinu dana s napetostima između Moskve i zapada u krizi o Ukrajini.

Trenutno je 68 posto Rusa uvjereno da se Rusija suočava s vanjskim vojnim prijetnjama, prema 51 posto u 2013. godini prema anketi neovisnog centra Levada, objavljenoj na uzorku od 1.600 ljudi koji predstavljaju stanovništvo.

Osam od deset (82 posto) smatra da će se ruska vojska suočiti s prijetnjama, što će označiti pojačanje povjerenja Rusa u njihove vojnike, koje se u 2013. godini popelo na 57 posto.

Međutim, 28 posto anketiranih Rusa je izrazilo spremnost da "nađe način" da se nekom svom bliskom omogući da izbjegne obavezno služenje vojnog roka, koji mladi Rusi obavljaju od 18. godine, na radoblje od dvije godine, u uvjetima ponekada teškim.

Od početka ukrajinske krize, napetosti su i dalje velike između Moskve i zapada, koji optužuje, s Kijevom, Rusiju da vojno podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine.

Prema anketi istog centra objavljenoj početkom veljače, Rusi nikada nisu bili toliko protiv zapada nakon pada Sovjetskog saveza, averzija posebno uzrokovana vrlo agresivnim pokrivanjem državnih ruskih medija, prema sociolozima centra.

Kopirati
Drag cursor here to close