Osuda

Rusi ne daju Krim

Vijesti / Flash | 28. 03. 2014. u 15:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u petak istakla da je UN-ova rezolucija, kojom se referendum o pripajanju Krima proglašava nevažećim, kontraproduktivna i optužila je zapadne države za ucjenjivanje i prijetnje članicama UN-a kako bi glasali u korist ove rezolucije.

Neobavezujuća rezolucija je donesena sa 100 glasova ''za'', 11 ''protiv'' i 58 ''suzdržanih'' u 193-članoj Generalnoj skupštini UN-a u četvrtak u glasanju za koje zapadne države kažu da je naglasilo izoliranost Rusije.

''Ova kontraproduktivna inicijativa samo je dodatno zakomplicirala napore za rješavanje domaće političke krize u Ukrajini'', priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Optužilo je zapadne države da koriste "punu snagu nepotrošenog potencijala propagandnog stroja doba hladnog rata" kako bi dobili podršku za rezoluciju.

''Općepoznato je kakav je bestidni pritisak, čak do točke političkog ucjenjivanja i ekonomskih prijetnji, doveo do dobivanja glasova UN-ovih članica'', priopćilo je ministarstvo.

Međutim, nekoliko zapadnih diplomata je priopćilo da je ruski izaslanik u UN-u vodio agresivnu kampanju lobiranja protiv rezolucije što, kako oni kažu, pokazuje koliko je ozbiljno Moskva shvatila glasanje o rezoluciji kojom se osuđuje pripajanje Krima.

Kopirati
Drag cursor here to close