Srušili naselje

Rušenjem naselja ''rješava se problem'' Roma koji nisu iz Mostara

Vijesti / Flash | 26. 04. 2017. u 13:31 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Improvizirano naselje u kojem je živjelo oko 40 romskih obitelji jutros je srušeno u južnom dijelu Mostara.

Svi oni koji su boravili u naselju ranije su obaviješteni o rušenju objekata, odnosno bivših vojnih baraka. Inače, barake su se nalazile iza Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama 'Los Rosales', a služile su kao prebivalište brojnim Romima koji nemaju prebivalište u Mostaru.

Božo Ćorić načelnik Odjela društvenih djelatnosti grada Mostara za Mostarski.ba je rekao kako su objekti porušeni prvenstveno iz sigurnosnih razloga, ali ponajviše iz razloga što su godinama predstavljali potencijalni dom Romima iz ostalih krajeva BiH, koji su u grad na Neretvi dolazili kako bi skupljali sekundarne sirovine ili prosili.

''Ovdje su bili smješteni Romi koji nemaju boravište u Mostaru. Ovo je jedna od mjera koje gradske vlasti poduzimaju kako bi riješile dugogodišnji problem. Uskoro će se u rješavanje ovog problema uključiti i policija, koja će provjeravati imaju li Romi koji žive u Mostaru potvrdu o prebivalištu, te će im se, ukoliko je nemaju, oduzeti boravište'', kazao je Ćorić.

Podsjetimo, Bljesak.info je već ranije istraživao problem prosjačenja u Mostaru, kada smo saznali da većina Roma koja prosi u Mostar dolazi iz drugih krajeva BiH, zbog velikog broja studenata, turista ali i toplih dana u godini. U rješavanju ovakvog problema skoro svim nadležnim institucijama bile su 'vezane ruke'.

Odgovore na pitanja u čijoj je nadležnosti rješavanje prosjačenja i što se još može napraviti, tada smo potražili u tri institucije u gradu Mostaru, a to su Humanitarna organizacija Altruist, Centar za socijalni rad i policija.

Iz policije su nam tada rekli kako rade na sprječavanju prosjačenja onoliko koliko joj dozvoljava zakon, a konkretno prema maloljetnicima zakonski ne mogu ništa.

Kada policija obavi dovođenje maloljetnika, socijalni radnik obavi razgovor s njima te, pošto se djeca nemaju gdje smjestiti, djeca se vrate u mjesto prebivališta ili se opet puste na ulicu. Ako se djeca uhvaćena pri prosjačenju vrate na ulicu, većinom se vraćaju na ista mjesta gdje su i pronađena, dok ne skupe dovoljno novca da se mogu vratiti 'doma'.

Djeca koja se preko dana zateknu na ulicama grada policija ili djelatnici navedenih institucija djecu odvedu u Dnevni centar, Humanitarne organizacije Altruist, gdje im se pruži obrok, kupanje, odjeća. Centar funkcionira na dobrovoljnoj bazi, što znači da ga djeca mogu napustiti kada god to zažele, što većinom biva slučaj, jer kako i sami kažu "moramo ići na posao, raditi."

Tada smo u razgovoru s Centrom za socijalni rad saznali da u Mostaru najčešće prose djeca čiji su roditelji iz drugih županija, u kojima primaju sva socijalna prava u obujmu koji su mnogo veći nego u HNŽ-u, no opet dolaze ovdje i djecu prisiljavaju da borave na ulicama i ona su tako izložena groznom vidu zlostavljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close