Društvo prevareno

Rumunjska vlada 'preživjela' glasovanje o povjerenju

Vijesti / Flash | 08. 02. 2017. u 14:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjska socijaldemokratska vlada preživjela je glasovanje o povjerenju koje je zatražila oporba desnog centra.

Zastupnici vladajuće koalicije, socijaldemokrati, njihovi dugogodišnji saveznici ALDE i mađarski UDMR, koji imaju oko 61 posto mjesta u parlamentu, suzdržali su se od glasovanja, piše Hina.

Za izglasavanje nepovjerenja vladi trebalo je 233 glasa ili 50 posto zastupnika.

Povukli spornu odluku

Rumunjska vlada u nedjelju je povukla odluku koja bi vratila borbu protiv korupcije u toj zemlji unazad, a zbog koje su izbili masovni ulični prosvjedi najveći od 1989. i pada komunizma.

Premijer Sorin Grindeanu, čija Socijaldemokratska stranka sa saveznicima u parlamentu ima veliku većinu, obećao je da vlada više neće razmatrati slične odluke "koje mogu izazvati snažne emocije u društvu bez prave i široke rasprave."

Odlukom se namjeravalo dekriminalizirati niz oblika korupcije i time zaštititi desetke javnih dužnosnika od kaznenog progona.

Prevareno društvo

U tekstu za izglasavanje nepovjerenja koje su potpisala 123 člana oporbenih stranaka stoji: "Rumunjsko društvo je prevareno, a građanima su lagali oni kojima su povjerili svoje glasove tijekom izbora".

Raluca Turcan, čelnik Nacionalne liberalne stranke desnoga centra rekao je tijekom rasprave u parlamentu: "Jedino rješenje je vaša žurna ostavka. Morate platiti svojim zaposlenjem".

Izvori iz Socijaldemokratske stranke su rekli Reutersu pod uvjetom da ostanu neimenovani kako se očekuje da ministar pravosuđa Florin Iordache podnese ostavku u srijedu.

Parlament još treba prihvatiti odluku vlade da opozove uredbu o mitu. To glasovanje se očekuje krajem tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close