Kratko vrijeme boravila

Rumunjska i Mađarska o letjelici: Važno je biti smiren

Rumunjski sustav zračnog nadzora uhvatio je u četvrtak, 10. ožujka, signal niskozemnog zrakoplova, najvjerojatnije drona, koji je prešao nacionalni zračni prostor na vrlo kratko vrijeme, manje od tri minute.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2022. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarsko Ministarstvo obrane odgovorilo je na upit Reutersa o letjelici koja je sinoć pala u Zagrebu.

Podsjetimo, bespilotna letjelica teška šest tona i duga 14 metara pala je sinoć kod zagrebačkog jezera Jarun. Pukom srećom nitko nije nastradao. Dron je u hrvatski zračni prostor ušao iz zračnog prostora Mađarske, u kojem je proveo dulje od 40 minuta.

Mađarsko Ministarstvo obane je u odgovoru na upit Reutersa odgovorilo da je dron tipa Tupoljev Tu-141 detektirao radar u mađarskom zračnom prostoru. Detektiran je iznad Ukrajine, a potom je ušao u rumunjski, a potom i mađarski zračni prostor, prenosi Index pozivajući se na  Reuters.

"Kontinuirano smo ga pratili"

"Bio je pod kontinuiranim praćenjem od trenutka kad je ušao u mađarski zračni prostor do trenutka kad je izašao iz njega", odgovorilo je mađarsko Ministarstvo obrane, dodajući kako je sličan događaj zabilježen u petak na sjeveroistoku Mađarske. Tada su dignuti mađarski lovci Gripen, koji su provjerili prostor u kojem je zabilježen objekt, ali nisu našli nikakve tragove letećih objekata.

"Zbog vojnog konflikta u Ukrajini je izuzetno važno da tretiramo takve događaje vrlo smireno", navode u mađarskom Ministarstvu obrane.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da Mađarska usko surađuje s Hrvatskom i ostalim saveznicima u NATO-u.

"Naše vlasti istražuu što se dogodilo. Prema podacima koje zasad imamo, dron je letio kroz zračni prostor više zemalja članica NATO-a", rekao je Szijjarto.

Kratko vrijeme u Rumunjskoj

Podsjećamo, rumunjsko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje o letjelici koja je pala u Zagrebu.

"Vezano za informaciju o dronu koji je prešao rumunjski zračni prostor, u četvrtak, 10. ožujka:

Rumunjski sustav zračnog nadzora uhvatio je u četvrtak, 10. ožujka, signal niskozemnog zrakoplova, najvjerojatnije drona, koji je prešao nacionalni zračni prostor na vrlo kratko vrijeme, manje od tri minute.

Zrakoplov je ušao u rumunjski zračni prostor oko 23:23, dolazeći iz Ukrajine, a napustio nacionalni zračni prostor oko 23:26 u smjeru Mađarske, prenosi Index.hr

Vrlo kratko vrijeme u kojem je ova letjelica letjela nacionalnim zračnim prostorom, velika brzina i mala visina, kao i tadašnji terenski i vremenski uvjeti, nisu omogućili korištenje drugih proceduralnih sredstava za daljnju identifikaciju zrakoplova", objavili su.

 
 
Kopirati
Drag cursor here to close