kolege

RS vs. Federacija: Čija Vlada je neproduktivnija?

Vijesti / Flash | 16. 08. 2016. u 11:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Intenzitet rada i produktivnost Vlade Republike Srpske (RS) u prvoj polovici 2016 .godine niži su od rezultata Federalne vlade, podaci su Centara civilnih inicijativa (CCI).

''Vlada FBiH, u promatranom je periodu održala 30 posto više sjednica od Vlade RS i na njima razmotrila 18 posto više mjera. S druge strane, Vlada RS je utvrdila tri zakona više od Vlade FBiH'', rekao je monitoring konzultant CCI-a Željko Ninković, predstavljajući rezultate monitoringa rada Vlade i Narodne skupštine RS-a za prvih šest mjeseci ove godine.

On je na press-konferenciji naveo da je promatrani period u tom bh. entitetu obilježen daljnjom radikalizacijom političkih sukoba, koja je svoj manifestacijski oblik dobila u istovremenom organiziranju mitinga opozicije i vlasti, sredinom svibnja, te financijskom krizom, udovoljavanjem zahtjevima MMF-a, i čekanjem na odobrenje kredita, kojom bi se začepile rupe u proračunu, ali i ponovnim pogoršanjem odnosa u zemlji, nakon perioda dobre suradnje i koordinacije između entitetskih vlada i Vijeća ministara.

Dodatno zabrinjava što, u ovo predizborno vrijeme, smatraju u CCI-u, nitko ne pokazuje želju da dođe do smirivanja situacije, nego se potencijalne glasače, umjesto pozitivnom retorikom, realnim ekonomskim projektima i fokusiranošću na kvalitetu života građana, pokušava animirati upravo produbljivanjem sukoba, negativnim kampanjama, diskvalifikacijama političkih protivnika i općom destabilizacijom prilika.

Ninković kaže da u čekanju na ishod pregovora o novom stand-by aranžmanu sa MMF-om, već kasne isplate iz proračuna po raznim osnovama, dok je za otplatu dugova u 2016. godini planirano čak 668 milijuna, što je u odnosu na prethodnu godinu uvećanje za više od 140 milijuna KM.

I rezultati Narodne skupštine RS-a, u prvom polugodištu, su ispod prosjeka prethodnog mandata, a pedstavnici CCI-a su naveli i da zastupnici često krše poslovnik o radu entitetskog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close