Tradicionalno

RS ne odustaje od proslave Dana RS-a

Vijesti / Flash | 16. 11. 2016. u 13:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predsjedavao je danas "Prvom sjednicom Odbora za proslavu Dana Republike Srpske, na kojoj je usvojen Program proslave 9. siječnja - Dana Republike Srpske 2017. godine“.

Akademija povodom Dana Republike Srpske bit će održana 9. siječnja u sportskoj dvorani "Borik“, najavljeno je iz Dodikovog ureda nakon sjednice ovog odbora.

I u svim gradovima i općinama RS-a bit će obilježen, kako je navedeno, Dan Republike Srpske, a u Banja Luci će 9. siječnja biti organiziran bogat kulturno-umjetnički program.

Programom je predviđeno i "tradicionalno obilježavanje Dana RS-a u Brčko Distriktu".

U priopćenju se navodi da su, kao i prethodnih godina, kod predsjednika RS-a predviđeni tradicionalni prijemi predstavnika zakonodavnih i izvršnih organa i institucija RS-a, pravosudnih organa, predstavnika RS-a u organima BiH, predstavnika vjerskih zajednica, kulturnih i naučnih radnika, privrednika, predstavnika braniteljskih organizacija, sportaša, studenata, nagrađenih učenika i medija.

Programom obilježavanja predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima i održavanje sjednice Senata RS-a.

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. siječanj kao Dan RS-a, Narodna skupština RS-a je, bez prisutnosti bošnjačkih zastupnika, 25. listopada ove godine na posebnoj sjednici u Banja Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku.

Međutim, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 2. studenog stavio veto na Zakon o Danu RS-a, koji je predviđao da 9. siječanj bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Procedura usuglašavanja u vezi s ovim zakonom još nije okončana, što znači da RS trenutno i nema zakon o danu RS-a.

Klub Bošnjaka stavio je veto i na skupštinski zaključak kojim se definira da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja Dana RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close