Slijeli li reakcija?

Rouhani optužio Washington da krši nuklearni sporazum

Vijesti / Flash | 05. 08. 2017. u 14:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji u subotu polaže zakletvu na drugi predsjednički mandat, optužio je Sjedinjene Države da pokušavaju da podriju nuklearni sporazum Teherana sa svjetskim silama, i zatržio je od europskih zemalja da ne stanu na stranu Washingtona.

Rouhani, koji je uvjerljivom većinom reizabran u svibnju nakon što je obećao otvoriti Iran prema svijetu i stvoriti nova radna mjesta, položit će zakletvu pred parlamentom u Teheranu u nazočnosti dostojanstvenika, među kojima i visokim europskim osobnostima.

''Američka opetovana kršenja vlastitih obaveza i nove sankcije uvedene Iranu ostavile su negativan utisak u iranskom javnom mnijenju i mogu omesti provedbu nuklearnog sporazuma'', navela je novinska agencija Tasnim Rouhanijevu izjavu uoči svečanosti.

Sporazum koji je je postignut sa Sjedinjenim Državama i još pet sila u 2015. doveo je do ukidanja većine sankcija Iranu u zamjenu za ukidanje nekih aspekata svog nuklearnog programa.

Rouhani je intenzivirao napore na zaštiti sporazuma - njegovog najvećeg ostvarenja u prvom mandatu - protiv povratka Washingtona agresivnoj politici prema Iranu otkako je Donald Trump preuzeo predsjedničku dužnost.

Američki Senat glasovao je krajem srpnja o uvođenju novih sankcija Iranu, Rusiji i Sjevernoj Koreji. Sankcije su uvedene kao reakcija na iranski raketni program i navodna kršenja ljudskih prava.

Iran tvrdi da nove američke sankcije krše odredbe nuklearnog sporazuma i najavio je "proporcionalnu" reakciju.

Na sastanku sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini u Teheranu, Rouhani je izjavio da nazočnost visokih europskih dostojanstvenika svečanosti polaganja zakletve pokazuje da je Europa odlučna da ojača veze s Teheranom usprkos američkim pritiscima.

Tasnim je također naveo riječi iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa nakon sastanka s Mogherini: "Trump pokušava uništiti nuklearni sporazum na iransku štetu, i Europa bi trebala biti svjesna toga", prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close