HNŽ

Rotary klub Mostar darivao dvanaest mostarskih porodilja

Predsjednik Rotary kluba Mostar Edin Batlak kazao je kako je sretan što ima priliku pomoći mladim majkama i njihovoj djeci.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2020. u 12:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja Rotary dana Bosne i Hercegovine i 18. godišnjice Rotary kluba Mostar, izaslanstvo te organizacije u ponedjeljak je posjetilo Kantonalnu bolnicu (KB) "Dr. Safet Mujić" Mostar i Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar te tom prigodom darivalo 12 porodilja prigodnim poklonima.

Foto: Bljesak.info / Paketići za porodilje uručeni u SKB Mostar

Predsjednik Rotary kluba Mostar Edin Batlak kazao je kako je sretan što ima priliku pomoći mladim majkama i njihovoj djeci.

''Ukupno 15 rotary klubova u BiH odlučilo se povodom našeg dana, na nivou Bosne i Hercegovine, posjetiti i darovati majke porodilje u 15 bolnica diljem zemlje, a mostarski Rotary klub danas je posjetio bolnicu 'dr. Safet Mujić', nakon toga i SKB Mostar i ukupno darovao 12 sretnih majki. Djeca su toliko neophodna ovoj državi i nema ljepših i iskrenijih bića od njih'', istaknuo je Batlak.

Video: Rotary klub Mostar darovao 12 mostarskih porodilja

Dodao je kako se nada da će i u narednim godinama biti prigoda za darivanje mladih majki i njihove djece.

''Kao građanin mogu kazati da je stanje porodilja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sramotno. Vlasti uvijek govore da se mora brinuti o toj populaciji, međutim riječi i dijela su u potpunoj koliziji. Majka je najveća svetinja i ako ona nije osigurana, zadovoljna i sretna, onda nećemo imati ni zdravu, dobru djecu niti sretne članove ovog društva. Mislim da se stanje porodilja u našoj županiji mora mijenjati iz korijena, jer ovo postojeće je zaista neodrživo i ponižavajuće. Ovo pitanje treba sistemski i dugoročno riješiti kako bismo imali veći natalitet i populaciju'', kazao je Batlak.

Specijalistica ginekologije i akušerstva pri KB "dr. Safet Mujić" Mostar Šejla Balić zahvalila je na poklonima.

Foto: Bljesak.info / Paketići za porodilje uručeni u SKB Mostar

''Rotary klub Mostar u svrhu proslave svog rođendana našao je za shodno počastiti naše porodilje i na tome smo im jako zahvalni. Nadam se kako će biti još prilika u kojima ćemo surađivati i radovati se njihovim poklonima uime naših pacijentica'', kazala je Balić.

"Razlog zbog kojeg je Rotary poveo ovu akciju darivanja porodilja je skretanje pažnje na potrebu boljeg tretmana porodilja koje imaju nemjerljivu ulogu i značaj u društvu. Svjedoci smo činjenice da veliki broj mladih napušta ovu zemlju što će se u konačnici sigurno negativno odraziti na natalitet u Bosni i Hercegovini", izjavila je tajnica Rotary Cluba Mostar Merima Ivković.

Rotary je organizacija poslovnih i profesionalnih ljudi udruženih širom svijeta s ciljem pružanja humanitarne pomoći, poticanja visokih etičkih standarda u svim profesijama te unaprjeđenja dobre volje i mira u svijetu.

Rotary klub Mostar četvrti je po starosti u Bosni i Hercegovini nakon Sarajeva, Tuzle i Banje Luke. BiH ima 15 rotary klubova koji pripadaju velikoj svjetskoj rotary obitelji koja broji približno milijun i 200 tisuća članova u blizu 190 zemalja, naveo je Batlak.

Kopirati
Drag cursor here to close