Nikog nije briga

Romi u doba korone

Iz mostarskog udruženja Humano srce, poručuju da su sami prikupili nešto maski i rukavica, te da je to sve što im je na raspolaganju.
Vijesti / Flash | 17. 08. 2020. u 09:47 Bljesak.info
Kako živi romska popilacija u BiH za vrijeme koronavirusa?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Romska populacija u Bosni i Hercegovini na teži način suočava se s koronavirusom, prvenstveno zbog velike nezaposlenosti, loših uvjeta u kojima većina živi, ali i nedostatka higijenskih potrepština, objavila je BHRT.

U Savezu Roma BiH kažu da osim nekoliko općina koje su im pomogle donacijama i udruženja Roma, nitko nije pomogao u donacijama higijenskom opremom tijekom pandemije.

Mirsad Zahirović, iz sarajevskog naselja Crni vrh, kaže kako imaju maske ali da s enisu testirali.

''Testiranje još nitko nije išao. Mislim evo vidite, narod se i dalje boji. Maske ima narod se čuva. Tko se čuva dobro je, tko se ne čuva, opet šta znam'', rekao je.

Romi u BiH kažu da vlasti i nisu pokazale sluha za njihove probleme, te da nisu u dovoljnoj mjeri dobili potrebne maske i ostala higijenska sredstava kada se govori o pandemiji.

Dervo Sejdić, predsjednik Saveza Roma BiH, kaže kako BiH do sada nije osigurala ni jedan vid pomoći.

''Par puta sam kontaktirao Dom zdravlja Vrazovo, obaviještavao o pristiglim obiteljima iz inozemstva. Da su stigli u BiH pogotovo početkom travnja, ušli su u BiH nisu bili testirani. Zašto Domovi zdravlja ne rade svoj posao na način kako bi morali to da rade?'', rekao je.

Roberto Sejdić, iz naselja Crni vrh, kaže kako ''ne da svoju djecu u školu''.

''Ja neću sutra da svoje dijete liječim da se ja zarazim. Ja sam dijabetičar to je opasno po mene, a drugo to mi je sve na svijetu, što da ja svoje dijete zarazim zbog nečije gluposti'', rekao je.

Sa strahom od pandemije, ali i nedostatkom maski i higijenskih sredstava, suočavaju se i Romi u banjalučkom naselju Veseli brijeg.

''Svi se štite kako mogu i znaju. Ni doktorima kada se razboliš, malo nešto prehladiš odmah misle da je korona, a da provjere, kakvi'', rekla je Jelena Osmanović iz spomenutog naselja.

Iz mostarskog udruženja Humano srce, poručuju da su sami prikupili nešto maski i rukavica, te da je to sve što im je na raspolaganju. Ističu, mnogo toga je potrebno, a nikoga nije briga.

Dževad Gegić, predsjednik Udruženja „Humano srce“ Mostar kaže kako ''niko ni iz Vlade da je došao da pita kako ta djeca žive''.

''Da li imaju šta jesti. Da pomognu malo ovoj dječici. Znate šta je, ne moramo sada okretati glavu kad je Rom Ciganin, pa svi smo mi ljudi'', rekao je Gegić.

Bibica Sulejmanović iz Mostara kaže kako joj je svejedno.

''Tako sam bolesna i meni je svejedno, pošto nemam nikavu mogućnost, napolju spavam'', rekla je.

Kako u udruženjima ističu, sretna okolnost je ta da do sada nema zaraženih koronavirusom, osim dva slučaja za koja se pretpostavljalo da su pozitivni. Jedan u Sarajevu, drugi u Bihaću.

''Možda je pandemija ta koja bi sve koji su to zaboravili trebala podsjetiti da čovjeka čine djela'', navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close