Jezik kao identitet

Romi apeliraju na sustavno rješavanje pitanja izučavanja romskog jezika

Vijesti / Flash | 04. 11. 2016. u 12:54 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla obilježilo je danas prigodnim programom u Sarajevu Svjetski dan romskog jezika (5. studenog) i ukazalo na važnost očuvanja tradicije tog jezika, kulture i povijesti tog naroda.

Predsjednica Udruženja Indira Bajramović u izjavi novinarima apelirala je na potrebu sustavnog rješavanja i omogućavanja izučavanja romskog jezika barem u osnovnim školama u BiH i upozorila na potrebu posvećivanja veće pažnje toj populaciji.

„Ne izučava se čak niti kao predmet dodatne nastave ili izborni predmet. Niti na medijima nije dovoljno zastupljen romski jezik. Ponekad imam osjećaj da izumiranju romskog jezika, tradicije i kulture potpomažu i same institucije, mediji i drugi“ kazala je i istaknula da je jezik bitna stavka za očuvanje identiteta jednog naroda.

Podsjetila je da Romi imaju bogatu povijest ali da o tome ima malo pisanog traga, te se većinom prenosi s koljena na koljeno.

Današnji događaj okarakterizirala je kao priliku da pokažu da su i oni tu, da su građani BiH te da pokušaju ublažiti predrasude prema romskoj populaciji, a time i diskriminaciju koja je, nažalost, još prisutna.

Podršku današnjem događaju pružilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u okviru obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika upriličen je susret s književnim stvaraocima Romima iz BiH i država okruženja, te postavljena izložba slika "Tišina", romskog slikara Mensuda Selmana i upriličen splet romskih igara KUD Mladi Romi iz Viteza.

Procjenjuje se da u BiH ima oko 50.000 pripadnika romske populacije, a među njima ima priličan broj obrazovanih mladih ljudi. To je važno s obzirom na situaciju u kojoj žive obitelji većine njih i da, uglavnom nemaju podršku. Kao pozitivan primjer brige o Romima navedeno je Udruženje Obrazovanje gradi BiH, koje stipendira tu djecu.

Generalna skupština UNESCO-a prihvatila je 2015. godine inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5.studenog kao Svjetski dan romskog jezika.

Kopirati
Drag cursor here to close