Bagdad

Rodbina nestalih s motkama upala u parlament

Vijesti / Flash | 02. 09. 2014. u 11:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od stotinu članova obitelji i rodbine iračkih vojnika koje su oteli pripadnici militantne organizacije "Islamska država", upali su danas u zgradu parlamenta naoružani motkama, metalnim šipkama i kamenicama, zahtjevajući vijesti o otetima, izjavili su očevici. Masa, koju uglavnom čine irački šiiti, unutar zgrade je uništavala opremu, napala najmanje dva službenika za koje su mislili da su poslanici i odbili da napuste zgradu.

"Spremni su da pregaze sve što stane na njihov put. Poručivali su da su njihovi sinovi pokopani u prašini, a da poslanici sjede u ugodnom okruženju. Na lice mjesta poslata je specijalna jedinica sa zadatkom da ih istjera iz zgrade", rekao je jedan od službenika u parlamentu.

Rodbina zarobljenih vojnika trebalo je danas da se obrati poslanicima u parlamentu, ali su započeli nasilan prosvjed i potom provalili u zgradu. Nekoliko poslanika je pobjeglo iz zgrade. "Islamska država" zarobila je vojnike u lipnju na početku svoje ofanzive u sjevernom i centralnom dijelu Iraka, gdje su proglasili kalifat i zaprijetili da će krenuti na Bagdad.

Vojnici su izašli iz svoje baze u Tikritu, vjerujući da je postignut dogovor o primirju, ali su ih zarobili islamisti i, prema pojedinim izvještajima, pogubili oko 1.700 vojnika. Nema točnih nezavisnih izvještaja o broju ubijenih vojnika.

Kopirati
Drag cursor here to close