Diskriminacija

Ročište po tužbi aktivistkinja grupe Pravda za Davida zatvoreno za javnost

Grmuša je navela da očekuje da prestane diskriminacija grupe “Pravda za Davida” i građana koji su okupljeni oko te neformalne grupe.
Vijesti / Flash | 24. 07. 2020. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripremno ročište pred Osnovnim sudom u Banjaluci po tužbi koju su zbog diskriminacije podnijele protiv Republike Srpske (RS) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) RS-a dvije aktivistkinje neformalne grupe “Pravda za Davida” zatvoreno je za javnost zbog pandemije koronavirusa.

Odvjetnica Jovana Kisin, koja zastupa aktivistkinje Aleksandru Ninić Vranješ i Sofiju Grmušu, nakon ročišta održanog u četvrtak, 23. srpnja, je rekla za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su Sudu predali još dokaza koji su nastali nakon studenog 2019. godine a koji, prema njenim riječima, dokazuju da diskriminacija dijela građana traje u kontinuitetu. Zbog toga je, kazala je Kisin, nastavak pripremnog ročišta zakazan za 7. listopada.

Pravobraniteljstvo Republike Srpske je, kao i ranije, zatražilo da Sud odbaci tužbu kao neosnovanu.

Aleksandra Ninić Vranješ i Sofija Grmuša tužile su Republiku Srpsku i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske zbog diskriminacije. Tvrde da progon članova neformalne grupe “Pravda za Davida” traje dvije godine, kao i da im je od strane policijskih službenika banjalučke Policijske uprave onemogućeno da sjede na javnim klupama u centru grada i na Trgu Krajine.

Ninić Vranješ za BIRN BiH kaže da su se na tužbu odlučile nakon što im je nekoliko policajaca u studenom prošle godine prišlo, dok su sjedile na javnoj klupi na trgu, i upozorilo ih da nemaju pravo da tu sjede, nakon čega su i udaljene.

“Mi tužbom tražimo da Sud zaštiti naša Ustavom zagarantirana prava, kao što su pravo na slobodu izražavanja, pravo na slobodno okupljanje, pravo na slobodu kretanja… Sva ta naša prava su ugrožena. Mi tražimo, konkretno, da Sud, kao nadležna institucija, stane u kraj diskriminaciji koju nad nama provodi konkretno Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske'', rekla je Aleksandra Ninić Vranješ.

Grmuša je navela da očekuje da prestane diskriminacija grupe “Pravda za Davida” i građana koji su okupljeni oko te neformalne grupe.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske nije odgovorilo na ranije upućena pitanja BIRN-a BiH u vezi sa tužbom koju su protiv MUP-a podnijele Grmuša i Ninić Vranješ.

Protiv neformalne grupe građana “Pravda za Davida” od listopada 2018. godine je pokrenuto nekoliko prekršajnih postupaka zbog okupljanja na različitim mjestima u Banja Luci koja su, prema tumačenju policije, u suprotnosti sa Zakonom o javnom okupljanju. Svi prekršajni nalozi u onim slučajevima u kojima su građani tražili sudsko odlučivanje, do sada su od strane banjalučkog Osnovnog suda, a u slučajevima žalbe policije i Okružnog suda u Banja Luci, proglašeni neosnovanim i poništeni.

 
Kopirati
Drag cursor here to close