Bolja budućnost

Robinson: Birači žele radna mjesta, bolje zdravstvo i školstvo

Vijesti / Flash | 24. 09. 2014. u 07:48 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Križ na Zlatištu groteskna je zloupotreba vjerskog simbola i jeftini politički trik koji ima za cilj isprovocirati reakciju uoči izbora. Je li ovo zaista ono što većina građana želi, kaže za Dnevni avaz novi glavni zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini američki diplomat David Robinson.

"Nadam se da će građani prozreti ovu šaradu i odgovoriti umjereno i preko nadležnih organa. Svakome treba omogućiti da odaje počast mrtvima s dostojanstvom, na prikladnoj lokaciji, ali ovaj križ niti je dostojanstven niti častan. On je, ustvari, sramotan", ističe on.

Na pitanje da li OHR ima favorita ili favorite na ovim izborima Robinson je odgovorio: "Naši jedini favoriti su građani BiH. Želimo vidjeti konkretnu predizbornu kampanju, fokusiranu na stvarna pitanja umjesto zastarjele nacionalističke fraze iz posljednjih 20 godina. Ono što nam treba jeste kampanja koju ne obilježavaju, kao do sada, osporavanja ustavnog poretka ove zemlje, negativna retorika i osobni napadi protiv drugih kandidata. Birači to ne žele".

Oni žele, kaže Robinson, kampanju koja im nudi nadu, a ne strah.

"Žele čuti od svojih kandidata kako će osigurati nova radna mjesta u njihovoj lokalnoj zajednici, bolji pristup dobroj zdravstvenoj zaštiti i više prilika za obrazovanje za njihovu djecu. Umorni su od političara koji izigravaju zaštitnike svog naroda, a ustvari ih zanima samo da zadrže moć i novac", kaže glavni zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Robinson ističe da je za BiH došlo vrijeme da raskine s prošlošću i počne ozbiljno raditi na izgradnji bolje budućnosti.

"Nisam ovdje dugo, ali to je ono što osjetim da žele obični građani ove zemlje", rekao je Robinson, između ostalog, u razgovoru za Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close