Mikulić o podjeli

'Rješenje' za Mostar je dioba ratnog plijena

Vijesti / Flash | 10. 03. 2016. u 17:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora Socijaldemokratske partije BiH Zoran Mikulić smatra da rješenje oko održavanja izbora u Mostaru, koje je predložio SDA, nije ništa drugo nego klasična podjela Mostara i to po ratnim linijama razgraničenja.

‘’Radi se o provjerenom etnonacionalističkom šablonu - meni moje, tebi tvoje. Dakle, Mostar bi imao gradonačelnika koji će imati protokolarne nadležnosti, koje će se s godinama sve više omalovažavati, kao i Gradsko vijeće sa skoro nikakvim nadležnostima, uz minijaturni proračun, koji će se s vremenom smanjivati '', priopćio je Mikulić.

Po njegovim riječima, najveći je paradoks u svemu što se očekuje da takav zakon prođe "uz podršku zastupnika iz RS-a, dok su istovremeno Srbi u Mostaru i cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji, zahvaljujući upravo SDA i HDZ, godinama nekonstitutivan narod, a ćirilica nije ravnopravno pismo, jer tako piše u Ustavu HNŽ-a".

''Radi se o klasičnoj nacionalističkoj diobi ratnog plijena, umotanog u celofan jedinstvenog grada'', rekao je Mikulić.

Na upit da prokomentira optužbe koje dolaze iz Naše stranke Mostar, Mikulić je kazao kako situacija u kojoj se Mostar danas nalazi traži ozbiljne političare i realne prijedloge.

''Nije pitanje što bi tko želio ili volio. U ovako podijeljenom gradu, gdje se vješto jedni plaše drugima i gdje se svaki stav vaga, moramo se držati realnog pristupa. SDP BiH i Demokratska fronta su predložili minimum prihvatljivog rješenja koje, ipak, garantira jedinstven Mostar, ali smo spremni sa svima razgovarati o još kvalitetnijem rješenju, ukoliko za to možemo osigurati potrebnu podršku u Parlamentu.

Stav Naše stranke nam osobno na ono - mi ćemo tražiti nemoguće, a što to neće proći nije naš problem. Na taj način bojim se da hrabro guraju zadržavanje postojećeg stanja, odnosno ono što HDZ i SDA najviše odgovara, uz uvjet da oni kao vladajući nisu krivi što nije moguće naći rješenje'', kazao je Mikulić te dodao kako "možda i jeste puno komotnije i komfornije za stanje u Mostaru optužiti oporbu, nego HDZ i SDA, koji su vlast u Mostaru od 1990. godine do danas".

 

Kopirati
Drag cursor here to close